V den závodu snídám chleba s máslem a marmeládou, prozradil olympijský vítěz v šermu Jiří Beran

30. září 2024

Reprezentant v šermu Jirka Beran přinesl do studia olympijskou medaili a zavzpomínal na nejkrásnější chvíle z Paříže. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Pozvání do Klubu Rádia Junior přijal Jiří Beran, český reprezentant v šermu, který na Letních olympijských hrách v Paříži 2024 vybojoval se svým týmem bronzovou medaili. O tom, jak to probíhalo, si povídal s moderátorem Jiřím Kohoutem.

Být fér je normální

Jirka Beran se za svou sportovní kariéru probojoval na dvoje olympijské hry. Na Letních olympijských hrách v Rio de Janeiru v roce 2016 upozornil rozhodčího, že mu neprávem připsal bod.

A právě tohle jeho čestné chování mu přineslo Cenu fair play. „Došlo mi, že je důležité to ukazovat mladým, dětem a třeba i dospělým, že u nás je férovost normální a pro někoho, pro koho normální není, by být měla,“ myslí si.

Český šermíř Jiří Beran v souboji s Francouzem Romainem Cannonem

Odejít v nejlepším

Po boku kordistů Michala Čupra, Martina Rubeše a Jakuba Jurky vybojoval letos na letních olympijských hrách bronzovou medaili v týmovém šermu. „Všechno to bylo hrozně nečekané, hrozně hezké,“ vzpomíná. Tímto vítězstvím šermíř Jiří Beran završil svou sportovní kariéru.

Předzápasové rituály

I když mohl Jirka po celou dobu olympijských her v Paříži snídat francouzské croissanty nebo bagety, rozhodl se pro českou ověřenou klasiku, tedy chléb s máslem a marmeládou. „Já máslo a marmeládu normálně nejím, ale v den závodu si to dám. Mám vypozorováno, že to je to nejlepší, co si můžu dát a co mi dá energii,“ přiznává .

Den před zápasem musí mít veškeré věci připravené, musí mít nastavené kordy, tedy šermířské zbraně, i připravený komínek oblečení, do kterého se další den ráno oblékne.

Pokud vás zajímá, čemu se po ukončení sportovní kariéry bude Jirka věnovat dál, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jiří Kohout , bva
Spustit audio

Související