V knize Do puntíku najdou děti odpovědi na otázky, na které se dospělí odpovědět bojí, říká Karin

2. listopad 2023

Proč svou knižní prvotinu pojmenoval Do puntíku? Čím se liší slam poety od poezie? A co člověk musí ovládat, aby se slam poetry mohl věnovat? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla mladá herečka, spisovatelka a dvojnásobná mistryně ve slam poetry v kategorii žen Karin Bílík Vápeníčková. S moderátorkou Evou Sinkovičovou probraly umění slam poetry i Karininu novou knihu Do puntíku.

Hraná báseň

Slam poety je umělecká disciplína, během které básnící přednášejí svůj autorský veršovaný text. Ten může být buď předem připravený, nebo ho básník může vymýšlet na místě a takzvaně improvizovat.

„Neodvážila jsem se zatím improvizovat, ale vždy jsem se k tomu chtěla odhodlat. Vyzkoušela jsem si to třeba, když jsem uprostřed text zapomněla,“ směje se Karin. sama si tedy texty předem připravuje. K tomu musí člověk zvládat spoustu věcí. „Musí chtít psát, chtít říct něco světu a jsou tam i kluci a holky, kteří mají rádi rap, takže je to třeba i na pomezí rapu, že si úplně netroufají dělat rapovou hudbu, takže to vyjádří tou básní,“ popisuje mistryně ve slam poetry.

Narozdíl od poezie je slam poetry živá performance pro diváky. V básních jsou emoce autora, které by v písemné podobně nebyly čitelné. „Je dobré je slyšet, ne dobré je číst,“ myslí si.

Karin Bílík Vápeníčková listuje svou knihou Do puntíku

Do konce, do tečky a Do puntíku

Karin Bílík Vápeníčková nedávno vydala svou knižní prvotinu, ke které jí inspiroval její syn. „Je to knížka, která je pro děti i dospělé a nejlépe pro děti i s dospělými dohromady, je napsána formou otázek a odpovědí a jsou tam otázky, na které se často dospělí bojí odpovědět,“ popisuje.

Všechny otázky jsou zodpovězené do tečky, a právě díky tomu kniha získala název Do puntíku. Být ve světě otazníků a nejasností může být totiž někdy smutné. Sama Karina říká, že odpověď „nevím“ ji stresuje. Právě proto napsala pro všechny malé zvídavce knihu, která je doplněna krásnými ilustracemi, které ve vás vyvolají stejné emoce, jako psaný text.

Pokud chcete slyšet kapitolku z nové knihy Do puntíku, poslechněte si Klub Rádia Junior, ve kterém vám úryvek přečte sama autorka.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio