V Makedonii se slaví Vánoce až po Novém roce

2. leden 2015

Dárečky nosí v Makedonii Děda Mráz a děti si je otevírají 1. ledna ráno. Vánoce připadají na 6. ledna a Nový rok Makedonci slaví dokonce dvakrát!

Náboženské svátky se v Makedonii totiž slaví podle jiného kalendáře, než je ten náš. Říká se mu pravoslavný kalendář a oproti našemu se teď zpožďuje o 13 dní. V běžném životě ale používají stejný kalendář jako my.

Radši si to vezmeme pěkně popořadě:
Konec roku oslaví Makedonci nejdřív stejně jako my – z 31. prosince na 1. ledna. A 1. ledna ráno dostanou děti dárečky od Dědy Mráze. K Vánocům pak už žádné nedostávají.

Den před Vánocemi (5. ledna) chodí děti na koledu – dostávají bonbóny a ovoce. Večer se sejdou lidé ze sousedství, udělají velký táborák (jen z bukového dříví), hodují, tancují a zpívají.

Na Vánoce (6. ledna) připraví maminky k večeři bezmasé jídlo, protože 40 dní před Vánocemi by se měl držet půst. Udělají například sarmu – dělá se tak, že se zelné nebo vinné listy naplní rýží.

Druhý den ráno jdou všichni do kostela a pak se najedí všech dobrot, jak chtějí, protože končí půst.

No a ze 13. na 14. ledna oslaví Nový rok podruhé (podle toho kalendáře, který se zpožďuje o 13 dní). Aby se to nepletlo, říkají mu Starý nový rok. A na jeho oslavu pořádají karneval – to znamená, že všichni vyjdou do ulic v různých maskách.

A ještě pár zajímavosti pro ty, kteří by se chtěli do Makedonie podívat:

Makedonština patří stejně jako čeština ke slovanským jazykům, takže některým slovům budete určitě rozumět!

Do Makedonie bychom od nás autem nebo autobusem jeli přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko. A kdybychom Makedonii náhodou přejeli, skončíme v Řecku.

Makedonie nemá moře, ale zato má spoustu jezer. To největší se jmenuje Ochridské. Někdy se mu přezdívá Ochridské moře, i když je to ve skutečnosti krasové jezero.

Spustit audio

Pusť si video