V pardubickém obvodu Svítkov má vzniknout park za 15 milionů korun

2. listopad 2023 08:10

V Pardubicích v dohledné době vzniknou dva nové parky. Jeden plánuje magistrát v centru města, druhý, který bude mnohem větší a taky dražší, chce příští rok udělat radnice šestého městského obvodu na okraji Svítkova. Práce na přeměně bývalých stavebních parcel na odpočinkové místo vyjdou na asi 15 milionů korun.

„My stojíme na kopci, za námi by mělo být dětské hřiště, kolem kopce asfaltová cesta, aby na ní mohli jezdit třeba bruslaři. Menší cesty budou mlatové, aby to bylo co nejvíce přírodní. Taky by tady měl být sad ovocných stromů. Měli jsme požadavek od občanů, protože jsme to s nimi konzultovali, tak chtěli workoutové hřiště,“ říká Martin Vencl, zastupitel 6. městského obvodu Pardubice (Pardubice pro lidi).

„My už jsme malinko realizačně začali v letošním roce, protože tady kousek opodál už stojí základová deska pro zmíněné workoutové hřiště. Ta největší výstavba parku by měla být v příštím roce,“ dodává Petr Králíček, starosta 6. městského obvodu (Pardubice pro lidi).

Park bude v okolí kopce

„My tomu kopci říkáme takové naše svítkovské Alpy. Všude, kde se z toho kopečku rozhlédnete, tak všechna okolní zeleň by se do budoucna měla proměnit na park, který by čítal stromy, herní prvky pro děti, posezení pro rodiče. Mysleli jsme na psy, takže by tady měl být výběh pro psy,“ doplnil Králíček.

Čtěte také

Jedná se o rozsáhlé pozemky. Podle Králíčka má plocha, kde má park vzniknout zhruba čtyři hektary.

„Tady ve Svítkově vznikl poslední park v roce 1920. Je to de facto jediný park tady v našem městském obvodě. Je tedy více jak 103 starý, takže jsme na prahu takové malinké historické události, že pokládáme základní kámen nového parku,“ říká starosta Králíček.

Park ve Svítkově není jediný, který by měl v dohledné době v Pardubicích vzniknout. Magistrát totiž plánuje nový park vedle nákupní galerie na Masarykově náměstí.  

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související