V tajících ledovcích i půdě jsou pravěké bakterie, odhaluje polární bioložka

12. prosinec 2022

Totál talkshow tentokrát o zimě. Veselé historky, rozhovor s polární bioložkou, krasobruslařem i organizátorkou adventních běhů.

Zima je v plném proudu, a tak se moderátoři Totál Talkshow Denisa Kimlová, Viki Seifertová a Tonda Kracik pustili do dalšího aktuálního tématu. Prozradili, jestli mají rádi zimu a pozvali si hosty, kteří mají o zimě co vyprávět.

Co v podcastu uslyšíte?

Rozhovor s polární bioložkou
čas – od 5:40

Marie Šabacká žije čtvrt roku na Špicberkách za polárním kruhem. Odhalí, jak se svými kolegy bojují proti globálnímu oteplování, a že tak daleko na severu samozřejmě hrozí i nebezpečí. Polárníka může ohrozit členitý povrch ledovce i lední medvěd!

Marie odebírá vzorky z ledovců a zkoumá je. Je možné, aby v jedu našla něco nebezpečného z dávných časů? „Víme, že tam jsou pravěké bakterie nebo viry, ale je jich tam málo. Víc jich je v trvale zmrzlé půdě,“ vysvětluje. „Mohou být potenciálně nebezpečné, protože dokážou být stále aktivní a živé i po 1000. Když se dostanou do teplého prostředí, tak můžou být zase znovu infekční. Je to potenciálně nebezpečná hrozba, ale myslím, že jich je málo a nebála bych se toho,“ uklidňuje.

Rozhovor s juniorským mistrem v krasobruslení
čas – od 
27:00 

Dalším hostem zimní Totál Talkshow je krasobruslař a několikanásobný mistr České republiky Juniorů Petr Kotlařík. Prozradí, že juniorské medaile jsou pro něj víc, než ty aktuální seniorské, ale taky proč přestal bruslit v páru.

V Totál Talkshow uslyšíte taky informace o Adventním běhání a herec Radek Melša vás pozve do kina na pohádku Největší dar. Jen si to poslechněte.

Pořad si můžete živě i ze záznamu pustit na webu Rádia Junior a audioportálu mujRozhlas

autor: kpe
Spustit audio

Související