Václav Tobrman se proslavil jako živý jukebox a funky batole. Na pódiu nosil pleny

17. březen 2022

Dokáže zahrát jakoukoliv píseň, o kterou si řeknete a hrál skoro s každým. Dnes se živí i jako osobní kouč a lektor komunikace. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V českém showbyznysu by bylo lehčí vyjmenovat, s kým Václav Tobrman nehrál, než s kým hrál. Doprovázel Vojtu Dyka, Tomáše Kluse, Jana Cinu, Milana Peroutku nebo třeba i Svěráka a Uhlíře, Jiřího Suchého a Lucii Bílou. Do role pianisty ho obsadili i tvůrci aktuální filmové novinky Prezidentka s Aňou Geislerovou.

Nikdy není pozdě

Vašek je přitom typickým příkladem toho, že s hudbou se dá začít kdykoli. „Já jsem začínal sice v sedmi letech, ale to byly takové začátky, kdy mě moc nebavilo, co mě učila soukromá učitelka,“ říká. Pořádně si hudbu zamiloval až na gymnáziu.

Ke klavíru postupně přidal zobcovou flétnu, kytaru, baskytaru, ukulele, akordeon nebo třeba i arménský nástroj duduk a australské didgeridoo. Do zpěvu se pustil až v osmnácti.

Na hudební lekce podle něj není nikdy pozdě. „Učil jsem třeba i začátečnici, které bylo 55 let. Hrála na ukulele a zvládla to. Normálně byla schopná zahrát a zazpívat spoustu písniček.“

Funky batole

Jako „živý jukebox“ má Václav Tobrman ve svém repertoáru přes 5 000 písní. Před několika lety si získal sympatie i jako „funky batole“.

„Hrál jsem kdysi v kapele Free Walkers, kde nás bylo jedenáct, a každý člen měl nějakej převlek. Jeden vypadal jako Spiderman, další byl oblečený jako gepard. A já jsem byl za takzvané funky batole a měl jsem na sobě jenom plínu.“ Lidem se to líbilo. Jejich zpěvačka dokonce prohlásila: „To je strašný, já si na sebe můžu vzít cokoliv a stejně všichni koukaj na Vaška.“

Neoblíbené dítě

Pro jeho schopnosti a smysl pro humor má Vaška ráda i spousta českých celebrit. Zato v dětství patřil spíš mezi ty neoblíbené. Spolužáci si dělali legraci z jeho nadváhy, brýlí i samých jedniček.

„Jediný způsob, jak jsem s tím dokázal bojovat, aniž bych si zhoršil prospěch, bylo, že jsem tu svojí inteligenci napřel do toho, že jsem se pokoušel spolužáky bavit.“ Skládal legrační básničky, vymýšlel slovní hříčky, vtipně komentoval dění ve škole i ve světě a přidal k tomu i hudbu. Zabralo to.

A tak dnes Vašek sklízí úspěch nejenom jako hudebník, skladatel a textař, ale i jako osobní kouč a lektor komunikace.  

Jak své nedostatky proměnit v přednosti? S kterými hudebními nástroji je nejlepší začít? Na co chce využít svoje domácí studio? Chystá Vašek Tobrman svůj vlastní podcast?

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související