Vánoce veselé a šťastné a to za každou cenu!

21. prosinec 2015

Vánoce bychom si rádi spojovali s pohodou, rodinnými setkáními a příjemnými prožitky. K nim ale vede cesta přes vyčerpání při úklidu, pečení, vaření, nákupech… a na samotné užívání si pak nezbyde čas a ani síla.

Hádky, zklamání, a dokonce i citová zranění – to vše si můžeme „nadělit“ pod stromeček. Jak tomu předejít? Co bychom měli vyřešit ještě před svátky a co naopak nechat zase až na všední dny? Nejen o tom ve vysílání Atria hovořil sociální pracovník Tomáš Přenosil.

Tomáš Přenosil má spoustu zkušeností ze své vlastní práce na Lince bezpečí a také z práce na Lince důvěry v Krizovém centru. Podle těchto zkušeností není nejvypjatějším dnem na pomáhajících linkách Štědrý den, ale právě dny předsváteční.

Proč? Nejčastěji děti trápí nevědomost… Myšleno je tím, že dítě, jehož rodiče se rozvedli nebo žijí odděleně, neví, co má čekat. Uvidím tatínka, nebo maminku? Jak to bude letos o Vánocích, když se rodiče rozešli? To, že se dítě neptá, by nemělo rodiče uklidnit, že je vše v pořádku. Neptá se, protože možná nechce vědět, že už u štědrovečerního stolu nebudou společně.

Podle Tomáše Přenosila je nejdůležitější, aby se rodiče domluvili předem, co, kdy a kde pro děti nachystají a aby to také dětem včas řekli. Je však dobré respektovat jejich přání a rozhodnutí. Říká vám vaše dítě, že nechce k tátovi nebo k mámě? Možná má pro to svůj důvod, a tak je dobré s dítětem včas promluvit, aby se netrápilo zbytečnými pochybnostmi.

Co vše může přispět k pohodě v rodině? Jak si opravdu užít Vánoce, aby se pro naše děti staly hezkým prožitkem a tradicí, kterou budou ve svém dospělém životě chtít opakovat?
I to se dozvíte ze záznamu předsváteční Linky důvěry.

Spustit audio