Vánoce všude kolem. V každé zemi se slaví trochu jinak. Poslechněte si o cizokrajných zvycích

24. prosinec 2021

Chcete vědět, jak se slaví Vánoce v různých koutech světa? Kde dárky nosí Svatý Vasil, vánoční skřítkové a další podivuhodné bytosti?

Moderátorka Klára Nováková a její desetiletá neteř Isabellka vám v repríze pořadu Vánoce všude kolem prozradí, jak se slaví Vánoce v cizině. Vypravte se s nimi na Kypr a Maltu. A taky do Dánska, Kanady, Kostariky, Maďarska, Makedonie, Rakouska, Slovinska i Velké Británie a oslavte tam nejkrásnější svátky v roce. Až si poslechnete celý seriál nebo přelouskáte celý článek, otestujte si své znalosti v našem kvízu.

Vánoce se slaví ve více než 160 státech světa. Všude ale trošku jinak. Liší se v tradicích, svátečních pokrmech, teplotě i datu. Zatímco v České republice najdeme dárky pod stromečkem už 24. prosince večer, ve spoustě zemí je to mnohem později a dárky nenosí ani Ježíšek ani americký Santa Claus. V Polynésii to je velký krab, v Sírii velbloud, v Itálii chlapík Babbo Natale nebo čarodějnice Befana, v Argentině kůň Magi a v Norsku koza krále Olafa.

Seriál Vánoce všude kolem běží ve vysílání Rádia Junior od 13. do 24. prosince každý den kromě víkendu v 6:45 (v repríze pak v 16:45).

Dárky až 25. prosince, na Nový rok nebo na Tři krále

Ve Velké Británii naděluje Otec Vánoc (Father Christmas). Britské děti od něj najdou dárky 25. prosince ráno v ponožkách nebo v povlacích na polštáře, které si přes noc nechaly u svých postelí.

Co bude ve vánoční ponožce?

V pravoslavných zemích si dary rozdávají na Nový rok a Vánoce slaví až po něm, protože podle jejich kalendáře připadá narození Ježíše Krista až na 7. ledna! V Rusku a v Makedonii přiveze novoroční dárky 1. ledna ráno Děda Mráz, Řekům zas Svatý Vasil. 

Nejvíc trpělivosti musí mít děti v Argentině. Nadílku jim přinese kůň Magi až 7. ledna a vánoční hodování má podobu letní grilovačky.

Vánoce na sněhu, na blátě nebo na pláži?

Líbilo by se vám chodit o Vánocích jen v triku s krátkým rukávem? Na ostrovech Kypr a Malta se vám to bez problému povede.

Na krásně vyhřáté moře vás zas může nalákat středoamerická Kostarika, kde se naděluje hned dvakrát, na Ježíška i na Tři krále. Jako vánoční stromeček tam slouží nabílená cypřiš. Ke štědrovečerní večeři se podávají tortilly a vepřové nožičky.

Je libo kapra, krocana nebo vepřovou nožičku?

A co vánoční pokrmy? Na kaprovi si pochutnávají i naši sousedé, Slováci, Rakušané, Maďaři, Poláci a někdy i Němci. Na Maltě a v anglicky mluvících zemích zas vítězí krocan.

Řecký vánoční koláč vasilopita

V Dánsku jedí kachnu, červené zelí a brambory obalené v roztaveném cukrovém nálevu. Řekové i ti z Kypru zapékají minci do slaného koláče s názvem vasilopita. Kdo ji ve svém kousku najde, bude mít štěstí po celý rok.

Na Kypru straší čerti, v Dánsku skřítkové

Na poklidné Vánoce v zahraničí zapomeňte. Na Kypru o Vánocích straší čerti! Po dvanáct nocí vylézají z pekla trhlinami v zemi. Do domu vlétnou komínem nebo i klíčovou dírkou a dělají tam neplechy, třeba špinavýma rukama ujídají jídlo. Pozlobit umí i dánští vánoční skřítci, když si je neudobříte teplou rýžovou kaší.

Není to paráda, kolik zajímavých zvyků existuje? Tak šťastné a veselé :-)

Spustit audio

Související