Vánoční výlet do Jablonce: Zjišťovali jsme letošní trendy v ozdobách i proč lidé méně pečou cukroví

7. prosinec 2023

Která barva vánočních ozdob bude letos na stromečku trendy? A co patří do pravé vánočky? Zeptali jsme se experta z muzea, majitele pekárny i cukrářky. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior byl tentokrát opravdu speciální. Vysílalo se totiž z Jablonce na Nisou z bistra Hrnec. O předvánočním čase si tam moderátorka Eva Sinkovičová povídala s Jiřím Koláčkem a jeho dcerou Míšou Koláčkovou, kteří provozují bistro a pekárnu. Pozvání přijal i Petr Nový, kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Během akce si moderátorka Eva poprvé vyzkoušela i pletení vánočky. Jak se jí to povedlo se můžete podívat v našem videonávodu >>

Jaká barva ozdob frčí?

Petr Nový je kurátorem v muzeu, které celoročně vystavuje přes 3300 typů vánočních ozdob. Ty se v Jablonci taky vyrábějí. Napadlo vás někdy, jak vypadaly vánoční stromečky v dávné minulosti?

Petr Nový, kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad nisou

Nejdříve se objevily takzvané ožírací stromky, na které bohatí obchodníci věšeli svým dětem všelijaké pochutiny. O pár let později už se začaly vyskytovat vánoční ozdoby, jak je známe dnes. Nejprve se vyráběly v Německu, následně v USA a poté u nás. „Od roku 1931, jako teprve třetí země na světě, začalo vyrábět foukané vánoční ozdoby tehdejší Československo,“ říká Petr.

Trendy můžete pozorovat jen v módě, ale i u vánočních ozdob. „Je to třeba béžová a barvy, které jsou spojeny se zemí, takové tlumené tóny. Bílá je taky stále hit, zlatá je každý rok a potom takové ty tradiční historické barvy, jako je zelená, červená, modrá,“ prozrazuje expert.

Zánik vánočního cukroví?

Pod bistro, ze kterého se Klub Rádia Junior vysílal, patří i pekárna a cukrárna, která musí v předvánočním čase uspokojovat velký zájem o cukroví. Lidé totiž sami čím dál méně vánoční dobroty pečou.

Jiří Koláček a jeho dcera Míša Koláčková

„Já si myslím, že to není o tom, že by to neuměli, ale že to zabere strašně moc času. A čím je to cukroví menší, tím je to větší piplačka a tím více je to náročné,“ myslí si Míša Koláčková.

Stále je to ale rituál a vánoční tradice, která jen tak nevymizí. Pokud byste si chtěli doma zkusit nějaký jednoduchý recept, zkuste jednoduché nepečené cukroví. „Jsou to třeba rumové koule, čokoládové koule, oříškové koule, a tam je výhoda, že si člověk může dát dohromady ty ingredience, co má rád, a vlastně je slepí dohromady, udělá z nich kuličky a to je za mě úplně to nejjednodušší,“ radí cukrářka Míša. 

Chcete si poslechnout, jak moderátorka Eva Sinkovičová pekla svou první vánočku v životě? Nebo vás zajímá, jaké bláznivé ozdoby se v Jablonci vyrábějí? Pusťte si speciální Klub Rádia Junior.

Poslechnout si můžete i předchozí dvě hodinky vysílání, kde děti s Evou v bistru připravovaly vánoční cukroví >> (Stačí na stránce sjet dolů a pustit si audia od 17:00)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva , kpe