Ve Francii zraje sýr, u nás těsto, vysvětluje král perníků a radí, kdy zadělat na Vánoce
Jaká speciální surovina se přidává do pravého pardubického perníku? A jak vůbec perník vznikl? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.
Vánoční čas si většina z nás spojuje s cukrovím. Mezi to tradiční české patří perníčky. Odborníkem přes tento sladký pokrm je pardubický král perníku Pavel Janoš, který byl hostem Klubu Rádia Junior.
Pokud se i vy chystáte letos péct cukroví, už je ta správná chvíle začít. „Teď je úplně ideální čas si zadělat těsto a pokud možno to správné pardubické s meruňkovým džemem,“ radí Pavel Janoš.
Nezbytná přísada
Čtěte také
Mezi speciální ingredienci pravého pardubického perníku patří právě meruňkový džem. Ten těsto krásně obarví do zlatavé barvy a dodá mu ten správný nádech. Kromě toho se ale pořádné těsto neobejde ani bez mouky, medu, vajec a koření.
„Když vznikal perník, ještě neexistoval cukr. Jediným sladidlem byl med,“ objasňuje perníkář. Aby bylo těsto co nejvíce identické, tak se v tradiční receptuře med vyskytuje i dnes.
Perník jako lék
Poprvé se pravděpodobně objevil za dob vlády Pernštejnců, kteří v mužském klášteře chtěli k vínu konzumovat pikantní sladké pečivo. Proto si vytvořili pečivo obsahující pepř a zázvor. Z toho si odvodili název peprník, který se později změnil na perník. „Do perníku se dávala i mateřídouška a svého času se prodával v lékárnách jako lék,“ doplňuje Pavel Janoš.
K čemu se hodí strouhaný perník, jaké z něj udělat cukroví ajak se naučit perníčky zdobit? Pusťte si podcast, který pro vás připravila Jitka Slezáková.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Související
-
Perník býval luxusní zboží. Kde se vzal jeho název?
Kolik let už lidé mlsají perník? A proč dříve býval drahou pochoutkou?
-
Co přidat do perníčků, aby měly zlatou barvu? Jak na hladkou polevu? Perníkář Janoš poradí
Perníkář Pavel Janoš mohl konečně vrátit svým perníkářkám práci. Po vynucené covidové pauze rozjíždějí od 1. prosince výrobu perníků naplno.
-
Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše
Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše.