Ve Francii zraje sýr, u nás těsto, vysvětluje král perníků a radí, kdy zadělat na Vánoce

26. listopad 2022

Jaká speciální surovina se přidává do pravého pardubického perníku? A jak vůbec perník vznikl? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Vánoční čas si většina z nás spojuje s cukrovím. Mezi to tradiční české patří perníčky. Odborníkem přes tento sladký pokrm je pardubický král perníku Pavel Janoš, který byl hostem Klubu Rádia Junior.

Pokud se i vy chystáte letos péct cukroví, už je ta správná chvíle začít. „Teď je úplně ideální čas si zadělat těsto a pokud možno to správné pardubické s meruňkovým džemem,“ radí Pavel Janoš.

Nezbytná přísada


Čtěte také

Mezi speciální ingredienci pravého pardubického perníku patří právě meruňkový džem. Ten těsto krásně obarví do zlatavé barvy a dodá mu ten správný nádech. Kromě toho se ale pořádné těsto neobejde ani bez mouky, medu, vajec a koření.

„Když vznikal perník, ještě neexistoval cukr. Jediným sladidlem byl med,“ objasňuje perníkář. Aby bylo těsto co nejvíce identické, tak se v tradiční receptuře med vyskytuje i dnes.

Perník jako lék

Poprvé se pravděpodobně objevil za dob vlády Pernštejnců, kteří v mužském klášteře chtěli k vínu konzumovat pikantní sladké pečivo. Proto si vytvořili pečivo obsahující pepř a zázvor. Z toho si odvodili název peprník, který se později změnil na perník. „Do perníku se dávala i mateřídouška a svého času se prodával v lékárnách jako lék,“ doplňuje Pavel Janoš.

K čemu se hodí strouhaný perník, jaké z něj udělat cukroví ajak se naučit perníčky zdobit? Pusťte si podcast, který pro vás připravila Jitka Slezáková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , bva
Spustit audio

Související