Večerní čištění je nejdůležitější a na typu pasty nezáleží. Zubařka radí, jak pečovat o dětský chrup

25. září 2022

Jak si správně vyčistit zuby? Jak zabránit zubním kazům? A opravdu pacienti koušou?

Zubařů se nemusíte bát. Přesvědčí vás o tom hodná a sympatická zubařka Šárka Klementová, která byla hostem Klubu Rádia Junior. Vyzpovídal ji zvídavý moderátor Zdeněk Novák.

Jak často a čím?

Umět si dobře vyčistit zuby je základ. Jestli si zvolit kartáček s měkčími či tvrdšími štětinkami je na vás. Poradit se můžete se zubařem. Obecně platí, že jsou vhodnější spíše měkčí štětinky. Na kartáček nikdy netlačte! Ničemu tím nepomůžete. 

Zubařka Šárka Klementová

„To, jak často si zuby čistíte, není až tak důležité, ale jakým kartáčkem a jak, je nejdůležitější,” říká Šárka Klementová. Minimální četnost je podle ní jednou za den. „Večerní čištění je nejdůležitější. Spíš ale doporučuji dvakrát denně ráno i večer,“ zamýšlí se.

Jakou zubní pastu vybrat?

U zubní pasty si všímejte doporučení, pro který věk je vhodná. „Pak už až tak nezáleží na tom, jaký typ zubní pasty zvolíte,“ prozrazuje Šárka.

Vedle správného čištění je také důležité to, co jíte. Zoubkům hodně pomůžete, když vynecháte sladké nápoje a budete pít například jen čistou vodu. Prospěje jim i vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. Nikdo přece nechce bolavé zuby :-)

Zubní lékaři jsou velmi potřební. Šárka má svou profesi ráda, i když se občas musí vyrovnat s tím, že ji některé malé dítě kousne. Pokud i vás tohle povolání láká a nebo pokud chcete vědět, jak mít krásné zuby, poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , kpe , bva
Spustit audio

Související