Večerní výpravy za pražskými sovami jsou zážitek. Mám tipy od hajných, láká průvodce

10. únor 2022

Pražské lesy zvou i letos děti na večerní vycházky za sovím houkáním. Co se děje na takových výpravách a jak se žije sovám ve městě? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Veronika Hájková se vypravila na zajímavou večerní akci. Absolvovala procházku za pražskými sovami. Zážitek ji tak nadchnul, že si pozvala zoologa Marcela Mergla, který procházky organizuje, aby se na všechno pořádně vyptala.

11 vycházek za sovami

Projekt výprav za sovím houkáním běží už 11 let. Letos se během února a března uskuteční v Praze devět vycházek na různá místa. A proč zrovna v těchto měsících? V tomto období totiž probíhá soví tok (říje), kdy sameček vábí samičku, a tak je větší šance je slyšet i vidět. 

Na které sovy máte největší šanci na procházce narazit? „Puštík obecný a kalous ušatý jsou nejčastější sovy tady v České republice a jsou věrné svému hnízdišti,“ naznačuje Marcel. I tak se ale musí každý rok znovu připravovat. „Mám i tipy od hajných, jestli na daném místě sova zase hnízdí,“ prozrazuje.

Co všechno během procházky zažijete? Jak Marcel láká opeřené hvězdy svých výprav? A jak se daří městským sovám? Poslechněte si celý rozhovor. Vice se dozvíte i na webu Lesů hlavního města Prahy

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související