Viděli jste u nás v zimě čápa? Je to možné, migrační zvyky ptáků se mění, potvrzuje ornitoložka

5. březen 2021

Kteří ptáci se právě vrací z teplých krajin? Jak na jaře správně krmit zpěvné ptactvo a jak se postarat o budky? Ornitoložka Pavlína Ráslová ví jak na to.

Ornitoložka Pavlína Ráslová má ráda ptáčky. Sleduje třeba jejich migrační zvyky. To znamená, že ji zajímá, kdy odlétají za teplem do dalekých zemí, kdy se vrací a kudy letí. Určitě vás taky někdy napadlo, kam se v zimě někteří ptáci ztratí a proč je jich na jaře najednou tolik. Ale i to se mění.

Ornitoložka Pavlína Ráslová

Čápy už Afrika tolik neláká

Čápi na zimu odlétali vždy do Afriky. Jenže v posledních letech zjistili, že mírné zimy jsou i daleko blíž, než na jiném kontinentu. A tak se často stěhují jen do středomoří. Zkrátí si tím cestu a na jaře se k nám tedy vrací dříve, než bývalo obvyklé. Pár jedinců tu dokonce zůstává i přes zimu.

Čápi si rádi hnízda staví ve výškách. Třeba na továrních komínech

Pavlína ví o případech, kde takové čápy museli pak lidé přikrmovat rybami, když uhodili opravdu tuhé mrazy a všude byl sníh. Mezi další pochoutky, které čápi normálně vyhledávají, patří malí obratlovci nebo velký hmyz.

Čekáme na vlaštovky

Z teplých krajin se budou ještě vracet například vlaštovky a rorýsi, kteří vždy přilétají až jako poslední. I tak už je tu ale mnoho ptáčků, jejichž zpěv nám zlepšuje náladu.

Jak zní hlas brhlíka lesního? A jak se starat o ptáčky a jejich budky? I na to se Pavlíny zeptala Veronika Hájková, tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související