Víte, co je to DNA? Má ji každý z nás a policistům pomáhá chytat zločince

9. únor 2021

Čím to je, že se všichni rodíme s podobným tělem? A jak tělo ví, že má vyrobit dvě nohy a dvě ruce? Na to se Jana Rychterová zeptala genetičky Haliny Šimkové.

Lidé si už dávno všimli, že ve spoustě věcí se podobáme svým rodičům. Říká se tomu dědičnost. A právě tu zkoumá věda, která se jmenuje genetika. Jak naše tělo ví, kde má mít nos a kde nohy? Jak pozná, že má vytvořit zelené oči nebo hnědé vlasy? Za všechno může DNA.

Možná jste už někdy viděli v detektivce: Takhle třeba policisté odebírají podezřelým DNA ze slin

„DNA je uvnitř buňky, je to taková knihovna, základní návod, který říká, jak to všechno má fungovat," říká genetička Halina Šimková. Pro zjednodušení si ji můžete představit jako takový dlouhý recept, ve kterém to je všechno napsáno.

Co znamená zkratka DNA?
Pochází z anglického deoxyribonucleic acid – česky: deoxyribonukleová kyselina. Tato nukleová kyselina je nositelkou genetické informace všech organismů s výjimkou některých nebuněčných.

Kde na našem těle najdeme DNA? „Svoji DNA můžeš sebrat úplně klidně z povrchu svého těla,“ vysvětluje Halina. To pomáhá třeba kriminalistům, když hledají zločince. DNA totiž zanecháváme všude možně, třeba na věcech, na které sáhneme.

Jak DNA vypadá pod mikroskopem? Nebo můžeme vidět DNA pouhým okem? A existuje v těle místo, kde DNA není? Poslechněte si Klub Rádia Junior a všechno se to dozvíte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související