Vyhrajte vstupenky do science centra s pořadem Síťovka

27. prosinec 2023

Zkoušíte rádi nové věci? MIlujete soutěže? Pokud jste na obě otázky odpověděli ano, pak je tenhle díl Síťovky přesně pro vás.

Pojďte soutěžit s podcastem Síťovka. Terka Rašová pro vás našla v minulém díle Síťovky tipy na vánoční pokusy, které má VIDA! science centrum na svém youtubovém kanále a teď pro vás připravila i soutěž. Starší děti to zvládnou hravě samy, mladším určitě rádi pomůžou rodiče.

Soutěžte a vyhrajte

  • Vyzkoušejte si jeden z níže popsaných pokusů a výsledek vyfoťte.
  • Fotku nám pošlete do 7. ledna 2024 na e-mail radiojunior@rozhlas.cz.
  • Do předmětu e-mailu napište heslo: Síťovka.
  • Do zprávy napište své jméno, příjmení, věk, adresu a taky, jaký pokus jste dělali, a jestli se vám povedl.
  • Tři z vás vybereme a pošleme jim rodinnou vstupenku do VIDA! science centra v Brně. Vstupenka bude pro jednoho dospělého a až tři děti a můžete ji využít až do konce června 2024. Pokud vás tahle cena láká, pojďte do toho.
  • Přečtěte si plná pravidla soutěže >>

1) Párátkové hvězdičky

Vezměte si pět párátek nebo sirek, v půlce je nalomte a ohněte do tvaru písmene V. Těchto pět ohnutých véček dejte na talíř do kruhu, nalomenými konci k sobě, aby vám vznikla hvězdička. Když kápnete doprostřed dvě kapky vody, hvězdička se za chvíli pohne a ještě lépe vytvaruje.

Proč? Protože místa, která jsou nalomená, začnou vodu nasávat, tedy suché buňky se začnou rozšiřovat, a to způsobí, že se párátka nebo sirky začnou narovnávat a jejich konce se postupně spojují.

Podívejte se na detailní návod na webu VIDA! science centra >>

2) Jablíčkové lodičky

Nakrájejte jablko na tenké plátky, plátek jablka vezměte a zapíchněte do něj párátko s vlajkou z barevného papíru. Vlajku uděláte tak, že si ustřihnete trojúhelníček z barevného papíru, uděláte do něj špičkou párátka dvě dírky a pak párátko protáhnete jednou a druhou dírkou tak, aby to vypadalo jako vlajka.

Párátko už jen zapíchnete do tenkého plátku jablka a dáte do misky s vodou. Jablečná loďka vám krásně popluje. A víte proč? Protože čerstvá jablka jsou z 25 % tvořena vzduchem, a ten je nadlehčuje.

Podívejte se na detailní návod na webu VIDA! science centra >>

3) Plovoucí pomeranč

Vezměte si pomeranč a dejte ho do nádoby s vodou. Pomeranč popluje. Když ale pomeranč oloupete, půjde ke dnu. V kůře pomeranče jsou totiž vzduchové kapsičky, které tohle šťavnaté ovoce nadnášejí. Oloupaný pomeranč už takové vzduchové kapsičky nemá, proto má větší hustotu než voda, a klesá ke dnu.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

autoři: Tereza Rašová , kpe
Spustit audio

Související