Výprava do rozhlasového podzemí s Rádiem Junior

20. červen 2016

Na Rádiu Junior pravidelně objevujeme kouzla rozhlasového archivu. Stává se, že do vysílání zavolají zvídaví mladí posluchači, kteří mají spoustu chytrých otázek. Jedním z nich je Eliška Madarásová, kterou třeba zajímalo, kolik metrů měří nejdelší magnetofonové pásky. No a my jsme se rozhodli, že ji zavedeme do našeho podzemního skladu (depozitáře), aby se přesvědčila na vlastní oči.

Do mínus třetího patra jsme se vypravili spolu s vedoucím archivu Tomášem Bělohlávkem. V depozitářích jsme viděli spoustu písemností i zvukových záznamů. Dovedete si představit, že byste je měli obejít? Možná si říkáte… je to divná otázka. Jenže když všechny ty archiválie naskládáme v krabicích do jedné řady, čeká nás hezky dlouhá procházka. I to se dovíte v naší reportáži.

A protože jsme byli plni zážitků, rozhodli jsme se, že o nich budeme holkám a klukům vyprávět v odpoledním vysílání Rádia Junior, kam jsme hned zamířili. Pokud vás lákají i další zajímavosti z velké rozhlasové pokladnice, které říkáme archiv, můžete si poslechnout i kousek rozhovoru Elišky s moderátorem Jiřím Kohoutem v odpoledním vysílání Junioru.

Nakonec se Eliška podívala i do kartotéky. Tam máme v přihrádkách podle abecedy uložené kartičky, které nám vždy poví, co vytvořili jednotliví rozhlasoví autoři. V chodbě, kde sídlí kartotéka, máme také řadu magnetofonových pásků.

autor: Michal Ježek
Spustit audio