Vysvědčení je důležité hodnocení a trocha stresu dětem neuškodí, myslí si psycholožka

31. leden 2022

Známky, nebo slovní hodnocení? Na tom podle Ireny Švábové až tak nezáleží. Důležité je, aby se děti naučily přijímat hodnocení svého snažení. Proč? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Někdo se na vysvědčení těší, jiný ne. Někdo se raduje i z trojek, jiného zklame, pokud nemá samé jedničky. Jak moc je známkování důležité a vypovídá o nás něco? Na to se Romana Růžičková ptala psycholožky Ireny Švábové.

Hodnocení je důležité

Známky a vysvědčení jsou hodnocení. K čemu je to dobré? „Hodnocení by v životě mělo sloužit k tomu, abychom věděli, jak vypadá naše práce a snaha. Takzvaná zpětná vazba nám říká něco o tom, jak jsme se snažili a jak to může vypadat do budoucnosti,“  vysvětluje psycholožka Irena.

pololetní vysvědčení, ilustrační foto

Známky mají podle Ireny i další funkci. Pomáhají nám zvyknout si na to, jaké to je, když nás někdo hodnotí a nebrat si to osobně. Známka totiž neříká nic o našem charakteru (tedy o tom, jací jsme). „Když mám špatnou známku na vysvědčení, neznamená to, že jsem hloupá. To je také důležité, aby se s tím děti naučily pracovat," říká odbornice.

Špatné známky nikdo nedostává rád, ale i to nás může něco naučit „Je dobré, když se nám někdy něco nepovede. To nás žene dál,“ myslí si psycholožka. Přiměřené obavy a stres podle ní také nejsou na škodu a připravují děti na dospělost. „Je dobré se naučit zdolávat životní nesnáze,“ tvrdí.

Známky, nebo slovní hodnocení?

Mají známky v dnešní době ve škole své místo, nebo by se mělo hodnotit jen slovně? Může něco z toho dětem vadit? Podle Ireny na způsobu hodnocení až tak nezáleží. „Je to o zvyku,“ soudí. „Známkování je jednoduché a děti vědí, co znamená.“ Detailnější zhodnocení konkrétního žáka pak probíhá na třídních schůzkách nebo individuálních konzultacích.

Pololetní výpis z vysvědčení

„Slovní hodnocení pak má výhodu v tom, že je více konkrétní. Popisuje, co mi jde a v čem bych měla přidat. Záleží na učiteli, jak to zformuluje, aby to pro děti bylo srozumitelné,“ uzavírá psycholožka.

Proč je dobré rozdávat vysvědčení dvakrát za rok? Jak s rodiči mluvit o špatných známkách? A proč se naopak některé děti ostatním posmívají za dobré známky? I to se dozvíte, když si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související