Vyzkoušejte babiččin sváteční štrůdl podle zpěváka Jakuba Hübnera
Sympatický muzikálový zpěvák má mnoho koníčků. Jeho velkou láskou je pečení, a tak se s Klárou Novákovou podělil o oblíbený recept své babičky.
I když je Jakub Hübner hlavní profesí muzikálový a popový zpěvák, má hned několik velkých koníčků. Rád fotí přírodu a sbírá minerály. Hlavně ale miluje vaření a pečení. Dokonce napsal i kuchařku! Pravidelní posluchači Rádia Junior to vědí, protože už nám Jakub prozradil pár skvělých receptů.
I tentokrát můžete doma připravit dobrotu podle Jakuba a k pečení si pustit rozhovor, který s ním natočila Klára Nováková.
Babiččin sváteční štrůdl
Luxusní štrůdl podle své babičky Jany peče Jakub po celý rok. Tato vylepšená verze je ale jako stvořená pro vánoční svátky.
- 200 g hladké mouky
- 125 g 100% ztuženého rostlinného tuku (Omega)
- 80 g bílého jogurtu
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce octa
- špetka soli
- 5 středních jablek
- 2 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu)
- 4 lžíce rumu
- 2 vanilkové cukry
- 2 skořicové cukry
- trochu citronové šťávy
- hrst jemných ovesných vloček
- hrst rozinek
- hrst sekaných vlašských ořechů
- 1 vejce na potření
Postup:
- Do mísy dáme mouku, špetku soli a na jemném struhadle do ní nastrouháme ztužený tuk.
- Přidáme jogurt, vodu a ocet a rukama vypracujeme hladké, pružné těsto.
- Dáme ho odpočinout alespoň na hodinu do lednice.
- Mezitím si v jiné míse smícháme na malé kostičky nakrájená jablka (nJakub je nechává se slubpkou), rum, citronovou šťávu, rozinky a maizenu. Varianta pro děti: rum můžeme nahradit 4 lžícemi vody smíchanými s trochou rumové esence.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a každý na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na tenký obdélník.
- Doprostřed po celé délce každého nasypeme ovesné vločky, poklademe jablka, po jednom nasypeme vanilkový a skořicový cukr a posypeme rovnoměrně ořechy.
- Štrůdly po stranách zahneme, zabalíme a přeneseme na plech s pečícím papírem.
- Obě šišky potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi 40 minut dozlatova.
- Vychladlý štrůdl pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a nakrájíme.
Doubrou chuť :-)
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
-
O vysoké věži. Pohádka o tom, že fušovat Krakonošovi do řemesla se nevyplácí
-
Alektryónův prsten. Ukdákaná pohádka o království v kurníku s Vlastimilem Brodským
-
O růžové loďce. Zamilovaný carevič se pro krásnou Veselinu vydá i do oblak
-
Prašina 1. Napínavé pátrání po dávném tajemství v záhadné pražské čtvrti