Vyzkoušejte si recept na oceňovanou bábovku podle Maxijedlíka Jaroslava Němce
Jaroslav velmi rád jí, proto se také vyučil kuchařem. Ale to mu nestačilo. Stal se z něj Maxijedlík. Víte, co to znamená?
Jaroslav Němec soutěží v pojídání nejrůznějších pochutin a v České republice nemá konkurenci. Kolik dokáže spořádat švestkových knedlíků nebo vajec? Proč to dělá? A jaký recept by doporučil dětem, které rády vaří? I na to se ho zeptala Jitka Slezáková.
Upečte si doma super bábovku
Maxijedlík Jaroslav Němec sní celou bábovku na posezení. Ale umí ji taky upéct. Je to vyučený kuchař. V rozhovoru prozradil recept na bábovkou, se kterou vyhrál několik kulinářských soutěží. Je jednoduchá, určitě ji zvládnete i vy, když vám u toho pomůže maminka nebo tatínek.
- 200 gramů povoleného másla
- 250 gramů cukru krystal
- 250 gramů polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- 200 gramů nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
- lžička mletého badyánu
- 300 mililitrů vaječného koňaku
- 1 čokoláda (nejlepší je hořká nebo na vaření)
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Potom přidáme celá vejce a znovu třeme. Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme.
Nakonec přidáme najednou tři lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta.
Bábovkovou formu vymažeme pečlivě máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi hodinu. Po vyndání necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!
A u pečení si můžete pustit rozhovor s Jaroslavem a Jitkou :-)
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.
Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.