Vztek je důležité kontrolovat, není ale dobré ho úplně potlačit, radí psycholožka

13. duben 2021

Asi to známe všichni. Někdy se vztekáme a vlastně nevíme proč. Kde se to v nás bere? Zeptali jsme se Báry Downes, jestli se dá vzteku nějak zbavit.

Proč se zlobíme, když k tomu třeba ani nemáme žádný důvod a vlastně nevíme, proč se vztekáme? Jde vzteku nějak předejít a jak se ho pak zbavit, aby to neodnesli lidé okolo nás? A je opravdu dobré se ho zbavovat? Na to všechno se Romana Růžičková zeptala psycholožky Báry Downes.

Proč se vztekáme?

"Vztek je takové varování," říká Bára a přirovnává to k psovi, který je zahnán do kouta a tak cení zuby. Vztek nám totiž říká, že jsme v nějakém ohrožení. Nejen přímo my, ale třeba i naše vidění světa, nebo to, čemu věříme.

Tělo se začne bránit a útočí. Dnes nás samozřejmě asi neohrozí dravá šelma, ale může se nám třeba ve škole někdo posmívat, nebo na nás žalovat. A to v nás vyvolá pocit ohrožení a vztek.

Kontrolovat, ale úplně nepotlačovat

Na vztek se koukáme jako na něco špatného, čeho bychom se měli zbavit, ale ono to tak docela není. V každé kultuře je například vnímán trochu jinak. Jsou národy, třeba Španělsko a Itálie, kde lidem u druhých temperamentní chování a projevy naštvání tak nevadí, jako třeba v Japonsku.

Vztek samozřejmě musíme ovládat, protože kdybychom ho nechali úplně vypuknout a začali se třeba s někým prát, mohli bychom si hodně uškodit. Proto ho musíme mít nějak pod kontrolou, ale není dobré ho úplně potlačit. Může nám totiž dát důležité informace. Jaké? I to se dozvíte, když si poslechnete rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související