Cítíte se osamělí i mezi lidmi? Možná máte strach, co si o vás okolí pomyslí, říká psycholožka

29. březen 2021

Přestože máme hodně holek a kluků, se kterými se známe ze školy nebo z kroužků, můžeme se cítit osamělí. Dá se s tím něco dělat? Poradí psycholožka Bára Downes.

Máte pocit, že jste na všechno sami, i když je kolem spousta lidí? Cítíte se osamělí? Možná se to nezdá jako velký problém, ale podle psycholoždky Báry Downes to nemusí být jen tak.

Člověk může být osamělý i v davu

Osamělost není jen to, že jste opravdu sami jako nějaký trosečník na opuštěném ostrově. Opuštění a sami se můžete cítit i mezi lidmi.

Stačí, když máte pocit, že vám nikdo nerozumí a nemáte se komu svěřit se svými starostmi i radostmi. Například pro stydlivé lidi může být složité navázat s někým kamarádství.

Co když vás opustí jediný kamarád?

S osamělostí přicházejí i další pocity. Můžete se cítit smutní, nebo i vzteklí. To třeba v případě, když se váš jediný kamarád nebo kamarádka začne místo vás bavit s někým jiným.

Často pak o sobě můžeme začít pochybovat a myslet si, že nejsme dost dobří. Máme pak strach z odmítnutí, nebo z toho, že se ztrapníme a už se ani nesnažíme s někým mluvit. Měli bychom si ale uvědomit, že měnit kamarády bývá normální. V dětství si prostě zkoušíme různé vztahy a různá přátelství.

Jak poznat, kdy jsou naše starosti přirozené a časem samy odezní, a kdy už jsou vážné a měli bychom hledat pomoc? A jak pomoci člověku, který se podle vás cítí osamělý? Jak s ním navázat kontakt? I na to se ptala Romana Růžičková, tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související