Z čeho se vyrábí oranžové víno? A co znamená krášlení na kalech? Zasvěcuje vinař z Choltic
Vinaři z Čech i Moravy objevují novou odrůdu Souvignier Gris. Tato odrůda má tmavší slupku, ale vyrábí se z ní bílé víno. Pochází z Německa a vznikla křížením odrůd Cabernet Sauvignon a Bronner. Odrůdě Souvignier Gris přišel na chuť i malovinař z Choltic Miroslav Horák.
„Ano, je to tak, doporučuji tuto odrůdu i v našich českých podmínkách, je to absolutní rezistent, nenáročný na zelené práce, má silnou slupku, kterou hned tak něco nenapadne,“ vysvětluje vinař a doplňuje, že díky této odrůdě jeho víno ožilo. Ale pozor na špačky! Toto víno se sklízí až v polovině října, tak aby tito nenasytní ptáci nesklidili dříve, než vy.
Oranžové víno získané macerací
Miroslav Horák pěstuje v Cholticích na Pardubicku především Veltlínské červené rané a nově Souvignier Gris. Tato vína maceruje na slupkách.
„Říká se tomu krášlení na kalech. A protože obě odrůdy mají tmavší slupku, získám nejdřív mošt a pak i víno, která má naoranžovělou barvu. Víno krášlíme na kalech až do Nového roku a stáčí se po Novém roce, to už taniny a třísloviny krásně v chuti vyniknou,“ přibližuje malovinař Miroslav Horák.
Jak pěstovat víno v podhůří Železných hor? Slunce je pro vinnou révu zásadní. Proto sázejte sazenice na prosluněná místa, která jsou chráněná před mrazem. „Nejhorší jsou květnové mrazy. Když začíná víno pučet a teplota jde jen kousek pod nulu, pak stačí hodina, a je po sklizni,“ varuje Horák.
Jaká je letošní úroda vína? Může se do vína přidávat kyselina? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.