Patříš mezi pár vyvolených, pomyslel si ve vesmíru kosmonaut Remek

17. červenec 2019

Do Klubu Rádia Junior přišel opravdický kosmonaut! Vladimír Remek se do vesmíru podíval jako první a zatím i jediný Čech. Bál se? Jak se vůbec stal kosmonautem a co si s sebou vzal do rakety? Prozradil také, jak se ve vesmíru chodí na záchod. Poslechněte si, o čem všem si povídal s Janou Rychterovou a koukněte i na video.

„Věděl jsem to, že je Země kulatá, přesto je nádherný pocit to vidět na vlastní oči,“ řekl Janě Rychterové Vladimír Remek. Z jeho vyprávění měla chvílemi až husí kůži. Vypravit se do vesmíru prostě není jen tak. Jen si to poslechněte.

Z pilota kosmonautem

Když byl Vladimír v sedmé třídě, podařil se lidstvu úchvatný kousek. Do vesmíru se podíval první člověk. Byl jím Jurij Gagarin. Vladimírovi to učarovalo a snil, že se mu to taky povede. Protože se tehdy kosmonauty stávali piloti, vybral si po základní škole letecké učiliště.

Jeho píle se mu vyplatila. Měl štěští a o mnoho let později byl vybrán pro vesmírnou misi. Pro naši zemi to byla velká věc. Do té doby se totiž do vesmíru dostali jen Rusové a Američané.

Osm dní ve vesmíru

Do vesmíru odletěl v roce 1978 a strávil tam osm dní. Co se tehdy na sovětské vesmírné stanici jedlo a proč neměli kosmonauti zrovna v oblibě jídlo v tubě? Proč musel před odletem zhubnout a proč ho před startem potírali lihem? I to se dozvíte, když si poslechnete audio.

Klub Rádia Junior běží každý den od 19:00 na Rádiu Junior.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online

autor: kpe

Související