Z idylických rybníků jsou zapáchající velkotovárny na kapry. Nedá se v nich koupat a mizí i ptáci

27. červen 2021

České řeky bývaly před třiceti lety špinavé stoky a lidé se koupali v rybnících. Dnes je to podle zoologa Miloše Anděry přesně naopak.

Léto je tu a teploty lákají ke koupání. Bazén na zahradě poslouží, ale určitě unáte, že pořádná koupačka v přírodě je daleko zábavnější. Ještě tak před třiceti lety k vodním radovánkám lákaly rybníky a řekám se lidé spíš vyhýbali. Jaká je situace dnes? I na to se zoologa Miloše Anděry ptala Veronika Hájková v Klubu Rádia Junior.

Stoka, nebo řeka?

„Řeky byly takovým obrazem naší společnosti. Byly to špinavé skoro stoky. Plavalo v nich kdoví co. Co všechno jsem viděl ve Vltavě pod Prahou, o tom se nedá ani povídat," vzpomíná zoolog Anděra.

To ale bývalo před třiceti lety. Teď se situace naštěstí velice změnila. Dnes jsou řeky většinou dost čisté. A to se samozřejmě odráží i na fauně a přírodě kolem nich.

Smutná změna rybníků

S rybníky je to bohužel naopak. Dříve bývaly symbolem idylické přírody. „Chodili jsme se do nich koupat a užívat si krásnou atmosféru,“ připomíná odborník, „Dnes se z většiny rybníků staly velkotovárny na kapry. Během léta zarůstají sinicemi a řasami, zapáchají a nedá se v nich ani koupat. To se samozřejmě také projevuje i na ubývajícím počtu živočichů, kteří jsou schopni v tomto prostředí žít,“ dodává.

Rybníky kvůli přikrmování ryb zarůstají v létě sinicemi a řasami a páchnou

Zvláště ornitologové pláčou, protože v okolí rybníků rapidně ubývají některé ptačí druhy. Například roháči, ale i kachny. Je to hlavně kvůli přikrmování ryb, kvůli kterému se pak rychleji „kazí“ voda. Výnos kaprů je podle Anděry to hlavní, co vodohospodáře zajímá.

Jak poznáte vydru od bobra? Kde žije zajíc nebo jezevec? Poslechněte si celý rozhovor a hned se to dozvíte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související