Stromy mají obrovskou paměť. V Česku najdete i 1000 let staré exempláře

4. červen 2021

Se zoologem a přírodovědcem Karlem Keroušem poodhalíme tajemství letitých stromů. Jak staré stromy u nás najdete a proč jsou některé památné?

Jejich příběhy, jejich obyvatelé, jejich krása a důstojnost – to všechno jsou důvody, proč je potřeba chránit vzácné stromy. Co ale určuje jedinečnost stromu? A co všechno nám mohou říct o naší historii? Na to se Veronika Hájková zeptala přírodovědce Karla Kerouše.

Pálavský pamětník

Kolika let se dožije strom?

Stejně jako je to u zvířat, i stromy mají své zástupce, kteří žijí déle než jiní. „Takové ty duby, buky, lípy – ty opravdu patří mezi velmi staré stromy, které se dožívají tisíc let i více,“ vysvětluje Karel a dodává: „A pak jsou krátkověké dřeviny, a to jsou třeba topoly. Když je mu sto let, tak už je to stařík. Kdežto stoletá lípa je mladice.“

Čtěte také

Jedním z nejstarších památných stromů u nás je Klokočovská lípa, která možná roste už tisíc let. Strom nezíská označení „památný“ jen tak. „Velkou většinu památných stromů u nás určily orgány ochrany přírody na obcích,“ prozradil Karel.

Podnět na příslušný úřad můžete dát i vy. Pokud znáte nějaký krásný starý strom s mohutným kmenem, úředníci váš návrh posoudí, a když si to strom zaslouží, mohou ho prohlásit za památný.

Otec a syn

Dřevo jako stroj času

Do letokruhů stromu se promítá celá jeho historie. Jinak vypadají letokruhy, které se tvořily v suchých létech, jinak ty, kdy se měl strom dobře. Je to tedy taková kronika i lidských dějin a dá se z ní vyčíst spousta důležitých informací. „Strom má vlastně obrovskou paměť,“ říká obdivně přírodovědec.

Díky letokruhům se dá poznat nejen stáří stromu, ale třeba i počasí v dávných letech

Může nám ale strom vydat svá svědectví, aniž bychom ho museli porazit? Naštěstí ano. „Dnes umí specialisté dendrologové třeba jemnými vrty vzít vzorky,“ prozradil Karel Kerouš. A dokonce existují i metody podobné rentgenu a tomografu, které strom prosvítí a ukážou, co je uvnitř, bez toho, aby mu to jakkoli ublížilo.

Jaká zvířata ve stromech žijí? A který listnáč se stal naším národním stromem? Pusťte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související