Z krunýře nemohou vylézt a dožívají se i 150 let, překvapuje ochranářka želv

12. září 2023

Jak pomáhá mořským želvám sázení stromů na pobřeží? Z jakého živočicha se vyvinuly? A proč chodí tak pomalu? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívila Hana Svobodová, zakladatelka organizace Chráníme želvy. S moderátorkou a zvířecí agentkou Veronikou Hájkovou si povídala o indonéských misích, které se záchranou těchto fascinujících živočichů souvisí.

Mořská želva

Boj o pláže

Hana Svobodová učí v Indonésii na univerzitě. Záchraně želv se věnuje i s pomocí místních dobrovolníků, kteří své znalosti předávají dál. Proti vyhynutí mořských bojují sázením stromů. Kvůli oteplování klimatu planety tají ledovce, stoupá hladina moří a vzniká více přírodních katastrof, jako jsou bouřky a hurikány. Ty potom zapříčiní erozi půdy.

„Ta voda bere písek z pláže a ukrajuje ji dál a dál. Jenomže někdy už nemá kam, protože za tou pláží jsou třeba domy, je tam vesnice nebo nějaký hotel, takže želvám se zmenšuje prostor, kam by mohly klást vajíčka,“ vysvětluje problémy s erozí odbornice.

Sázení stromů pomáhá tento jev zpomalovat. Stromy svými kořeny totiž drží písek a plážím pomáhají odolávat vlnám.

K čemu mají krunýř

Většina živočichů se vyvíjela před dávnými lety v moři, ze kterého se následně přesouvali na souš. U želv byl ale tento vývoj opačný. Vyvinuly se totiž ze suchozemských ještěrek, které se chtěly chránit před predátory, a proto si na záda házely písek. Kvůli tomu jim ztvrdla kůže. „Krunýř jsou roztažená žebra a je na tom vrstva z rohoviny, kterou máme třeba na nehtech,” popisuje Hanka.

Krunýř je taky důvodem, proč želvy chodí pomalu. Je totiž nesmírně těžký. Želvy z něj nemohou vylézt a musejí si ho tedy všude tahat s sebou.

Krunýř jim slouží hlavně jako skvělá ochrana. Možná i proto se i dožívají tak vysokého věku. Mořské želvy se mohou dočkat i 80. narozenin. Jejich suchozemské příbuzné žijí i 150 let!

Jak probíhá boj s pytláky a jak náročné je ochránit ostrov, kde želvy kladou vajíčka? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související