Za dlouhodobou bolestí zad se může skrývat nádorové onemocnění krve. Nepodceňujte prevenci

4. duben 2024

Pojem mnohočetný myelom není příliš známý. Přitom se jedná o druhé nejčastější nádorové onemocnění krve v České republice. Každoročně u nás přibývá 500 nových pacientů s touto diagnózou. 

I když jde o tak vážné onemocnění, většina lidí o něm vůbec neví a počáteční příznaky nebere příliš vážně. Jedná se například o bolesti zad, únavu, dušnost či bolest kostí. A tyto problémy jsou velmi časté u většiny lidí.

Mnohočetný myelom je častější u seniorů

„Nejčastěji jsou to lidé od padesáti pěti let výše. Původně tato nemoc postihovala starší muže více než ženy, při poslední analýze se zjistilo, že je to přibližně jedna ku jedné. Pacientů bohužel přibývá. A není to záležitost jen České republiky.

Profesor Vladimír Maisnar

Za posledních 30 let stouplo toto onkologické onemocnění imunitního systému dvojnásobně,“ říká profesor Vladimír Maisnar - 1. místopředseda České myelomové skupiny ze 4. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Včasný záchyt je jediná naděje

V případě mnohočetného myelomu je včasný záchyt jedinou nadějí na vyléčení. Proto vznikla osvětová kampaň Mám to v krvi, kterou podporuje pacientská organizace Klub pacientů mnohočetný myelom.

Lidé by tedy rozhodně neměli podceňovat déle přetrvávající bolesti zad, které nemají jasnou příčinu. Pokud bolest trvá tři až čtyři týdny, je vhodné navštívit praktického lékaře, který zhodnotí stav pacienta a pošle ho tzv. na krev. Podle výsledků se diagnóza mnohočetný myelom vyloučí nebo naopak diagnostikuje.

„Jde skutečně o to diagnostikovat tuto nemoc co nejdřív. Proto jsme vytvořili projekt, který 5. dubna rozjíždíme na webových stránkách www.projektcrab.cz. Je určen široké veřejnosti,“ popisuje profesor Maisnar.

Léčba mnohočetného myelomu se za posledních 25 let kompletně změnila. Na přelomu století byla jedinou možností chemoterapie, teď se bleskovým tempem rozvíjí imunoterapie. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související