Za úspěchem K-popových hvězd je tvrdá dřina. Stačí křivý kotník a končíte, říká fanynka

4. červen 2024

Viki miluje Blackpink, učí se korejsky a sní o cestě do Soulu. K-pop je ale také nelítostný obchod a dřina.

Viktorii Nývltové je 11 let, ráda se učí cizí jazyky, kouká na dokumenty o žralocích a plave. Její velkou vášní je K-pop a sní o tom, že se jednou podívá do Jižní Koreje a jejího hlavního města Soulu. Hlavní téma podcastu o trendech s moderátorkou Evou Sinkovičovou bylo tak jasné.

K-pop je styl života

Oblíbený žánr vznikl v Jižní Koreji v 90. letech 20. stol. Obsahuje prvky taneční hudby, popu, rapu, ale třeba i hip hopu a R&B. Zpívá se v něm korejsky, ale i hodně anglicky. Právě kombinace západního stylu a korejských vlivů se na něm lidem líbí.

K-pop koncert v Soulu

Nejde ale jen o muziku. Je to rozvíjející se subkultura, která si získává fanoušky i za hranicemi své domoviny. Někdy až fanaticky oddaní vyznavači jsou pro celý byznys kolem K-popu zásadní. Zasahuje totiž i do překvapivých odvětví, jako je kosmetika.

Dokonalá pleť a extravagantní móda

Korejské hvězdy propagují různé skin care značky a fandové chtějí mít stejně dokonalou zářivou pleť jako ony. „Korejská kosmetika je nejlepší, ale taky nejdražší. Takže ano, vyplatí se to, ale nemyslím, si, že by za to měli lidé utrácet peníze,“ říká rozumně Viki.

Slavná K-pop skupina BTS vydala knihu o svém životě

Tento trend se promítá i do módy. K-pop idoly jsou na pohled atraktivní a extravagantní. „Na koncertech je to někdy trochu vyzývavé,“ přitakává Viki. Dodává ale, že co měla možnost pozorovat, v soukromí nosí často oversize mikiny s krátkými sukněmi.

Blackpink je láska

Viki miluje hlavně skupinu Blackpink. Zajímavostí je, že ne všechny členky jsou Korejky. Je mezi nimi i jedna Thajka. Jiná členka zase vyrůstala v Austrálii a další trávila hodně času na Novém Zélandu.

Jak to pro Viki všechno začalo? „Tak dva roky zpátky jsem to viděla někde na YT, poslechla jsem si to, pak další písničku, a pak jsem se přistihla, že je poslouchám každý den,“ směje se.

Blackpink

A co se jí na K-popu líbí? „Hlavně ta korejština, kterou se jakš takš učím v jedné aplikaci“ překvapuje. „Je to hodně moderní a energické. Ty holky z Blackpink mi přijdou moc sympatické,“ přidává důvody, proč poslouchá právě tuto skupinu.

Za slávou je velká dřina

K-popové idoly se ale nerodí přes noc. Je za tím spousta dřiny. Není to tak, že by se kamarádky rozhodly založit kapelu. Za vším stojí velké agentury, které umělce vybírají a vychovávají. A někdy je to opravdu drsné.

„Musí podstoupit dlouhý trénink, aby dosáhli cíle. Blackpink trénovaly asi pět let. Nechodily ani do školy a trénovaly každý den, třeba i přes noc. I se někdy prý stalo, že někoho vyhodili jenom proto, že měl například křivý kotník,“ popisuje přísný režim korejských zpěváků Viki.

Viktorie Nývltová

Jaký je prapůvod K-popu a které skupiny jsou nejoblíbenější? Chcete vědět, jak se řekne korejsky slovo „ano“ nebo „ne“? A co Viki baví na žralocích? Poslechněte si celý rozhovor.

VÝZVA: Chcete taky přijít do Trenduj?

Napište Evě na email radiojunior@rozhlas.cz a do předmětu napište Trenduj. Pošlete info o sobě a taky zhruba minutovou nahrávku vašeho hlasu. Možná právě vy budete dalším hostem téhle talkshow!

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související