Za zvýšený výskyt černého kašle můžou i roušky v době covidu

3. duben 2024

Černým kašlem onemocnělo v Pardubickém kraji za první tři měsíce tohoto roku už 516 lidí. V minulých letech to byly pouhé jednotky případů. Jak je to možné? I na to jsme se v Radioporadně zeptali MUDr. Jany Daňkové z protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Pardubického kraje.

Jedním z důvodů, proč dochází k tak vysokému počtu nakažených černým kašlem, je paradoxně zvýšená ochrana před infekcí v době covidu. MUDr. Jana Daňková to vysvětluje tak, že každých 3-5 let se přirozeně navyšují počty hlášených onemocnění černým kašlem. Ale v době covidu k tomuto navýšení nedošlo, protože lidé se hlavně v letech 2021 a 2022 velmi pečlivě bránili veškerým virům a bakteriím.

MUDr. Jana Daňková

Proto je tu momentálně pro bakterii, která způsobuje černý kašel, větší množství vnímavé populace, která nebyla přirozeně promořena v cyklech, jak bývá běžné. Tomu odpovídá i nejvíce postižená věková skupina, což jsou adolescenti od 15 do 19 let. „Tyto děti byly očkované relativně nedávno, přesto onemocněly, protože nebyly vystaveny běžnému promořování v letech minulých,“ objasňuje MUDr. Daňková.

Přeočkování dospělých?

Proti černému kašli se u nás očkuje od roku 1958. Do té doby bylo podle MUDr. Daňkové evidováno 50 000 případů ročně a dávivý neboli černý kašel způsobil úmrtí mnoha malých dětí. Proto v současné situaci, kdy černý kašel nabývá na síle, doporučuje lékařka přeočkování dospělé populace.

„Neznamená to, že když jste černý kašel prodělali nebo jste byli v dětství očkovaní, že ho nemůžete dostat. Kvůli současnému vývoji bych proto doporučila přeočkování všem dospělým. Hladina protilátek už nemusí být dostatečná. Existuje kombinovaná vakcína proti tetanu, záškrtu a černému kašli,“ říká MUDr. Jana Daňková.

Nejzranitelnější jsou novorozenci

Nejvíce zranitelná jsou novorozeňata. „Poprvé se totiž očkuje proti černému kašli až ve druhém měsíci věku miminka. Proto by se ti nejbližší v rodinách, kde čekají miminko, měli nechat přeočkovat, budou sami chráněni a tím pádem ochrání i miminko,“ podotýká lékařka.

Doporučovanou trojvakcínu zatím pojišťovna nehradí.

Víte, že existuje očkování pro těhotné ženy? Aplikuje se v třetím trimestru a novorozence před černým kašlem ochrání. Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související