Žáci se špatným sluchem bývají znevýhodnění. Učitelé se ale mohou napojit na jejich kochleární implantát

11. leden 2023

Co je to kochleární implantát? Jak se ke sluchově postiženým chovat ve škole? Jak funguje bezdrátová technologie? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla speciální pedagožka a místopředsedkyně SUKI (spolku uživatelů kochleárního implantátu) Marína Štierbrányi. Více nás seznámila s problémy dětí se špatným sluchem ve školách a poradila, jak jim můžeme pomoci.

Slyšet neslyšitelné

SUKI je nezisková organizace, která se snaží zlepšit podmínky pro lidi, kteří kvůli svému sluchovému postižení nosí kochleární implantát. Jedná se o chytrý přístroj, díky kterému jedinci se špatným sluchem slyší lépe.

Kochleární implantát

Děti, které mají problémy se sluchem, mohou být ve školách znevýhodněné. Pomoci se jim snaží právě SUKI. Organizace v čele s Marínou Štierbrányi vytvořila pro učitele metodickou příručku, která jim radí, jak upravit výklad, aby se do diskuzí mohli zapojovat i sluchově znevýhodnění studenti a co dělat, aby se necítili odstrčení.

„Čím víc se o tom dozvídáme, čím víc je slyšet o sluchu, tím mají lidé se sluchovým postižením lepší podmínky,“ vysvětluje Marína. „Když o věcech mluvíme, když víme, proč se dějí, je to jednodušší.“

Moderní doba nabízí moderní vymoženosti

Dnes už existují i technologie, které zjednodušují spolupráci učitele a žáka se špatným sluchem. „Bezdrátová technologie je mikrofon, který si učitel pověsí na oblečení. Mikrofon je přímo spojený s kochleárním implantátem nebo se sluchadlem dítěte a dítě slyší učitele, jako kdyby stál přímo vedle něho,“ popisuje speciální pedagožka.

Jestli vás zajímá život lidí se špatným sluchem a chtěli byste se dozvědět, jak lze ve znakovém jazyce oslovit někoho jménem, poslechněte si Klub Rádia Junior s moderátorem Petrem Ševčíkem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Petr Ševčík , bva
Spustit audio