Zavolat o pomoc neznamená, že jsme porouchaní. Krizové covid linky zase jedou

22. březen 2021

Zhruba před rokem spustila Poradna pro rodinu Pardubického kraje krizové covidové linky. Jejich úkolem bylo pomoci lidem se strachem z nové a neznámé nemoci. Strach neznámého ale vystřídaly psychické i existenční problémy.

„Pokud nám lidé zavolali o pomoc, tak tam byl většinou strach z nemoci. Informací ještě moc nebylo, lidé byli ukáznění, báli se chodit na ulici. Vzájemně si pomáhali a věřili, že to brzy přejde. Dnes jsme úplně jinde. I proto otevíráme druhé kolo krizových linek,“ říká ředitel Poradny pro rodinu Roman Miletín.

Strach a nejistota

„Když je jeden stresový faktor, tak ho většinou zvládneme. Problém nastává, když se těch stresových faktorů sejde v jednom čase více. Hlavním nositelem toho současného stavu je sociální izolace. Teď už s tím může být spojená i špatná finanční situace,“ popisuje Roman Miletín.

Čtěte také

„Nejbližší pomoc je v rodinách.  Jsou rodiny, kde funguje mezigenerační soužití a výborná komunikace, ty mají téměř vyhráno. Je ale i spousta rodin, které jsou v kontaktu jen telefonicky a pak jsou rodiny neúplné. Tam už je to těžší. V ten moment přichází v úvahu síť přátel a kamarádů. A pak tu jsme my,“ říká Miletín.

Krizové linky

„Neříkám, že jsme nejlepší, ale pokud má člověk pocit, že na problém je sám, pak vůbec nemusí váhat zavolat. Nikdo ho nebude označovat za poruchového. Telefonáty jsou anonymní a teprve když chce pomoc využít, pak se může stát klientem a uvést jméno a příjmení,“ popisuje Roman Miletín, jak linky fungují.

„Po zavolání nemusíte dělat nic. Krizový intervent klienta vede a zeptá se co je důvodem telefonátu, jestli se chce podělit o emoce a už ho doprovází a snaží se definovat tíživou oblast, uvolnit nejtěžší emoce a navázat vztah,“ doplňuje Roman Miletín.

Krizové linky fungují každý den od 8 do 12 hodin jako psychologická pomoc občanům, řeší psychické a vztahové problémy v souvislosti s pandemií.

  • region Pardubice - 603 273 948
  • region Chrudim - 601 344 852
  • region Ústí n. Orl. - 733 522 278
  • region Svitavy - 606 051 590
Spustit audio

Související