Zubři a divocí koně v Milovicích pomáhají motýlům modráskům. Jak je to možné?

7. červenec 2024

V přírodě souvisí všechno se vším. Jak ale může existence velkých zubrů ovlivňovat počet modrásků? Ptali jsme se zakladatele rezervace velkých kopytníků v Milovicích.

Tentokrát se za moderátorské mikrofony usadí Denisa Kimlová, Viki Seifertová a Viki Streblová a budou se ptát Dalibora Dostála z organizace Česká krajina na velké kopytníky.

Viktorie Seifertová, Dalibor Dostál, Denisa Kimlová a Viktorie Streblová

Dalibor Dostál, který ve spolupráci s vědci založil rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, nám prozradí, že v přírodě vše souvisí se vším a proto díky existenci zubrů, praturů a divokých koní v Milovicích vzrostl na místě počet modrásků o 1700 procent. Ano, opravdu, zatímco modří motýlci už nebyli téměř k vidění, rezervace je opět vrátila do přírody.

Moderátorky se ale budou Dalibora Dostála ptát i na to, zda i dnes do rezervace chodí pytláci, kolik lidí se o kopytníky v rezervaci stará a jak, anebo proč vlastně zubři, divocí koně a pratuři z naší krajiny téměř zmizely. A Dalibor se také svěří s tím, jak velkou radost má, že je milovická rezervace inspirativní pro ostatní a na našem území už se začínají pro velké kopytníky objevovat i další rezervace.  

Víc uslyšíte v Totál talkshow!

Spustit audio

Související