ZVÍŘECÍ PORADNA - CO POŘÍDIT PRO CHAMELEONA?

16. květen 2013

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobry den, chci si pořídit chameleona Jemenského, tak se chci zeptat, jestli nutně musí mít UVB žárovku. Kamarád ji tam nemá a chameleon mu bez problemů žije. A ještě, jestli můžu do terárka koupit topnej kabel? Předem děkuji za odpověď, P.

Ahoj.
Nemám s chovem chameleonů osobní zkušenost, takže to, co níže napíšu, je prostě načtené, ale určitě správné. Je hodně důležité nepodcenit vybavení k chovu, protože jedině vhodné prostředí může předejít různým nemocem a podpořit chameleona, aby se cítil dobře a dožil se co nejdelšího věku.

Chameleon jemenský je sám o sobě nenáročný plaz. Vyžaduje však odpovídající prostředí, ve kterém se bude cítit „jako doma“.
Pro chov je důležité samotné terárium, osvětlení a rosící zařízení (můžeš mít automatické rosení, nebo ruční sprej), podestýlka, větve, rostliny, popř. další vybavení a dekorace.

Minimální rozměr terária by měl být 60 x 50 x 80 cm pro dospělého chameleona, obecně se ale doporučuje větší. Nejvhodnější jsou částečně dřevěná terária, protože dřevo dobře izoluje a je snazší v teráriu udržet dobrou teplotu.
Jako podestýlka je nejvhodnější substrát pro tropická terária.

Jednou z nejdůležitějších součástí terária je osvětlení. To musí zajistit dostatek UVB záření, správnou barvu a intenzitu světla a musí také topit. Při chovu chameleona jde na mnoha věcech ušetřit, nikdy však nešetři na zdroji správného osvětlení.
Protože by se měl chameleon v teráriu cítit jako doma, měl by tam mít kameny, větve a živé rostliny, po kterých se bude moci pohybovat. Rostliny jde použít i umělé, ale živé mají tu výhodu, že udržují v teráriu to správné klima a ideální vlhkost vzduchu. Vyber ty rostliny, které nejsou jedovaté (např. Ibišek, Fíkus malolistý nebo šplhavý, Voděnka). Můžeš použít také větve ovocných stromů.

Osvětlení, rosení a topení by měli mít na starosti spolehlivé přístroje, jako jsou termostaty a spínací hodiny. Pro chameleona je vhodné, když mu den začíná i končí vždy ve stejnou dobu, rosení je pravidelné a terárium se nikdy nepřehřeje.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video