Absolutní rovnosti asi nikdy nedosáhneme, ale chceme se přiblížit, říká 16letá feministka

5. červen 2023

Šestnáctiletá Marika Mlčková se zajímá o feminismus. Je to podle ní stále aktuální téma? Nejen to probraly s Evou Sinkovičovou v podcastu Trenduj.

Nový díl Trenduj je tu! Do studia za Evou dorazila šestnáctiletá Marika Mlčková. Hodně ji zajímá feminismus, tedy hnutí za ženská práva a rovnost pohlaví. Svůj volný čas má nabitý řadou aktivit a hlavně směřuje k jednomu velkému snu: chce se dostat na Cambridge, studovat právo a stát se mezinárodní právničkou nebo diplomatkou. Asi je vám jasné, že tahle zajímavá slečna bude mít co říct, tak si ji poslechněte.

Co Eva s Marikou proberou?

  • Feminismus – je ještě aktuální, nebo už není za co bojovat? Existuje ve světě genderová rovnoprávnost?
  • YouTube trendy poslední doby – videa s vypnutým zvukem a zapnutými titulky, méně mluvení, více akce, livestreamy, YouTube shorts, DIY, Life Hacks a How to videa.
  • Hudba – nové mikrožánry (slowcore, eurodance, amapiano, drift phonk a další) a klasická hudba jsou na vrcholu.

Tipy od Mariky

  • Zajímá vás feminismus? Zkuste knihu od Šárky Homfray: Proč jsme tak naštvané? nebo od Silvie Lauder: V pasti pohlaví. Super je taky kniha Ranařky od Jennifer Mathieu. Zároveň je to i film, takže si ho můžete najít na streamovacích ptlatformách.
  • @Mattxiv – influencer, který informuje o feminismu a dalších důležitých tématech.
  • Mrkněte na YouTube na TED Talks nebo zkuste účet Lofi Girl – klidná hudba k učení a zároveň lifestream, kde si můžete napsat v chatu s těmi, co také poslouchají.

VÝZVA: Chcete taky přijít do Trenduj?

Napište Evě na email radiojunior@rozhlas.cz a do předmětu napište Trenduj. Pošlete info o sobě a taky zhruba minutovou nahrávku vašeho hlasu. Možná právě vy budete dalším hostem téhle talkshow!

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související