Alchymistky byly považované za čarodějnice, říkají tvůrci seriálu Alchymisti

6. září 2023

Zuzana a Zdeněk Sikačovi vám prozradí, jak vznikal seriál o alchymistech i jak vymýšleli nejrůznější pokusy, které si díky němu zkusíte. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Zuzana je slovesná dramaturgyně Českého rozhlasu a její manžel Zdeněk zase chemik a astronom. Oba byli členy týmu, který pro vás připravil napínavý seriál Alchymisti. Do konce listopadu 2023 s ním můžete navíc soutěžit o krásné ceny. O čem seriál je? I na to se jich ptala Jana Rychterová.

Podcastová série Alchymisti vás vezme na kouzelnou výpravu za kamenem mudrců. Ten se v příběhu snaží objevit císař Rudolf II. Chce totiž získat nesmrtelnost. A tak ve snu navštíví několik známých alchymistů a učenců. Podaří se mu vytoužený kámen najít? A co vy? Dokážete to taky?

Poslechněte si seriál Alchymisti a zapojte se do soutěže >>

Kdo byli alchymisté?

Čtěte také

O alchymistech se u nás nejčastěji mluví v souvislosti s dobou císaře Rudolfa II, který u nás vládl na přelomu 16. a 17. století. Měl rád umění a tajemno, podporoval tedy na svém dvoře i učence a alchymisty. Ti se věnovali například hvězdám a různým pokusům.

„Dalo by se říct, že se tehdejší alchymisté zkoumali hmotu a snažili se do ní nějakým způsobem najít propojení s nebeskou sférou. Takovou metou tehdejších alchymistů bylo objevení kamene mudrců,“ popisuje Zdeněk. Kámen mudrců pro ně představoval nejušlechtilejší hmotu a esenci dokonalosti. Věřili, že s jeho pomocí budou umět vyrobit zlato a zajistí jim nesmrtelnost.

A co alchymistky?

V sedmi příbězích, které v seriálu uslyšíte, se tak potkáte například s Edwardem Kelleym, Johnem Dee a dalšími. Zajímavé je, že v příběhu vystupuje jediná alchymistka. Znamená to, že se tehdy dámy bádání moc nevěnovaly?

„Když byla žena alchymistka, tak byla podezřelá a byla vlastně považovaná za čarodějnici. A my jsme horko těžko v té Rudolfově době hledali, jestli byla nějaká alchymistka," vysvětluje Zuzana. Žádný oficiální záznam nakonec neobjevili. 

„Tak jsme zabrousili ještě hlouběji do historie o dvě století dříve před Rudolfa II. Tam jsme našli Barboru Cejlskou, která  byla manželkou Zikmunda Lucemburského. To znamená, že byla královnou. A ta se alchymii věnovala,“ doplňuje Zuzka.

Poslechněte si podcast Alchymisti

Byli to podvodníci?

Byli alchymisté jen šarlatáni, kteří se snažili míchat nesmyslné lektvary a předpovídat budoucnost pomocí hvězd, nebo měla jejich práce nějaký smysl?

„Oni to viděli jinou optikou. Svoje pozorování chování látek popisovali jim známými prostředky, čili mohli za tím vidět nějaké působení magie. Ale vlastně můžeme říct, že byli alchymisté, kteří se věnovali těm pozorováním velice bedlivě, přímo na úrovni dnešních vědců,“ hájí tehdejší učence Zdeněk.

Není bez zajímavosti, že alchymii se věnoval i jeden velmi slavný vědec, uznávaný i dnes. Byl jím Isaac Newton, který v 17. století například popsal zákony gravitace a pohybu.

Kde se vzal nápad natočit seriál o alchymistech? Poslechněte si celý rozhovor pod prvním obrázkem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior