Beruška spořádá až 5 000 mšic za rok. Proč si dát pozor na slunéčko východní?

29. květen 2024

Proč má vlastně slunéčko sedmitečné tečky? Kolik druhů berušek existuje? A jak se berušky brání predátorům? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Jméno Bětuška zní skoro jako slovo beruška. Možná právě proto nás stejnojmenná posluchačka poprosila o díl věnovaný tomuto hmyzu. Pojďme na to :-)

Slunéčko sedmitečné, které se říká beruška, zná každý. Tomuto asi 7 milimetrů velkému broučkovi se různých krajích říká třeba i berunka, pinkalinka nebo bedrunka. Nejznámější slunéčko má 7 teček. Jeho zbarvení má odradit predátory. Ptáci se mu vyhývají, může být pro ně i jedovaté.

Ne všechna slunéčka zdobí přesně 7 teček

Existují ale i berušky s jinými počty teček nebo i proužky. Na světě najdete více než 5 200 druhů, z toho asi 100 jich žije v Evropě. Slunéčko sedmitečné spořádá až 5 000 mšic za rok. Proto ho maji rádi zahrádkáři, kterým mšice škodí.

Jak se beruška rozmnožuje? A proč bychom si měli dát pozor na slunéčko východní? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související