Tyhle obří housenky do ruky neberte. Koušou!

17. květen 2024

Jednoho z našich největších motýlů není snadné spatřit. Jeho housenky jsou sice krásné, ale dokážou zničit nejeden strom. Jak se jich zbavit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Drvopleň obecný je poměrně velký motýl, s rozpětím křídel kolem 6 až 10 centimetrů. Řadí se mezi naše největší motýly. Je zavalitý a celkem nemotorný. Jeho zbarvení ho dobře maskuje, když sedí na kůře stromu. Poletuje jen večer a v noci, takže ho téměř nespatříte.

Drvopeň má barvy, které mu umožní splynout s kůrou

Jeho housenky si rády pochutnávají na dřevě stromů a tím je ničí. Starší housenky se zavrtávají hluboko do dřeva. Na tyhle pěkně zbarvené až 10 centimetrů veliké housenky pozor! Když se cítí ohrožené, mohou pořádně kousnout. Do rukou je tedy raději neberte.

Jak před tímto škůdcem ochránit stromy? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související