Češi kupují za ušetřené peníze předražené nemovitosti. Na horší časy

29. březen 2021

Právníci v advokátních praxích pozorují velký nárůst žádostí o kupní smlouvy na nemovitosti.  Češi se bojí, že bude krize a peníze ztratí na hodnotě. Proto chtějí své našetřené finance investovat. Podle právníka Jiřího Matznera kupují hlavně rekreační nemovitosti na horách. Takových nemovitostí je ale velmi málo. Poptávka převyšuje nabídku, proto se ceny za nemovitosti šplhají nahoru.

„Rekreačních nemovitostí je velmi málo a jsou nejvíc žádané. Proto jsou velmi drahé. Cenový skok se za tento rok pohybuje nikoliv v jednotkách, ale v desítkách procent. Hlavně na horách je to velmi znát. Před dvěma lety jste si mohli koupit apartmán za několik milionů, dnes  stejnou nemovitost prodáte se stoprocentním i vyšším ziskem. Přesto do toho lidé jdou. Mají tak jistotu, že nemovitost neztratí na rozdíl od peněz na hodnotě. Je to něco, co mohou užívat ve svém volném čase, a jednou to bude pro jejich děti,“ popisuje novou skutečnost JUDr. Jiří Matzner.

Právník jako pojistka

Právník při koupi nemovitosti může podle JUDr. Matznera výrazně pomoct. Na internetu se dá sice stáhnout kupní smlouva, ale hůř se dají dohledat informace, na co si dát při nákupu pozor, co je třeba vychytat.

Čtěte také

„Například skryté vady na nemovitostech. Věděli jste, že ještě po pěti letech se můžete domáhat vrácení peněz ze skrytých vad, které na nemovitosti zjistíte? Vždycky je lepší oslovit právníka na začátku, než se po letech soudit o něco, co se dalo vyřešit hned na počátku,“ míní Matzner.

Sedněte si s rodinou a vyřešte majetek

Kanceláře soudů jsou v současnosti zavalené žádostmi o vyrovnání dědictví, administrativy kolem toho je opravdu hodně a v době, kdy je osobní setkání mezi cizími lidmi téměř nemožné, se situace komplikuje.

Proto je čas sednout si s rodinou a říct si, jak to bude s rodinným majetkem, vztahy mezi členy rodiny se mohou uspořádat za života. Ať už formou závěti nebo darovací smlouvy. Vztahy se dají upravit tak, aby míra jistoty pro toho, kdo daruje nebo převádí nemovitost, byla zajištěná. I třeba zápisem v katastru nemovitostí.

„K právníkovi se závětí nemusíte. Ručně psaná závěť stačí. Dotyčný si sedne a po dohodě s rodinou napíše závěť, tedy co kdo konkrétně dostane. Rukou napsat, podepsat a odatovat, a máte platný dokument. Sepsat závěť u notáře má přesto jednu velkou výhodu. Závěť vám nezmizí. V mé praxi se totiž docela často stává, že se závěť někam založí. Nedávno jsem řešil případ, kdy se závěť našla po šedesáti letech za trámem na půdě,“ říká JUDr. Jiří Matzner.

Spustit audio

Související