Chovatelka nezvládla péči a roztomilý karakal skončil v zuboženém stavu v záchranné stanici

25. srpen 2022

Je správné chovat exotické šelmy jako domácí mazlíčky? Lidé, kteří si je pořizují často chtějí něco extra, ale pak na ně nestačí. To je i příběh karakala Jerryho. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Karakal je kočkovitá šelma střední velkosti. Po celém světě si ho lidé pořizují do domácích chovů, protože se jim líbí jeho roztomilý kukuč. Jenže starat se o divoké zvíře není jen tak. Své by o tom mohl vyprávět karakalí sameček Jerry. Protože ale neumí mluvit, jeho příběh ve studiu Rádia Junior představili Aneta Vychytilová a Sebastian Franco ze záchranné stanice Laguna.

Moderátorka Veronika Hájková a karakal Jerry

Majitelka to nezvládla

Jerry se do záchranné stanice dostal ve velmi špatném stavu. Péče o něj je tak náročná, že tam zůstal. Ve volné přírodě by už nepřežil. Za jeho trápení mohla chovatelka, která si ho pořídila.

„Místo toho, aby šestinedělnímu kotěti dávala mléko, tak ho krmila rovnou masem,“ vysvětluje Aneta. Kvůli nedostatku vápníku mu začaly řídnout kosti, dostával epileptické záchvaty a křeče.

Chovatelé chtějí něco extra 

Kdo touží po módním zvířeti, může často přecenit své síly. „Většinou jsou to lidé, kteří mají hodně peněz i místa a mohou si dovolit něco extra,“ popisuje Aneta.

Tyto kočkovité šelmy ale vyžadují speciální zacházení i prostředí a je velmi těžké toho v domácích podmínkách dosáhnout. Úřady tak už dnes podle Anety ani nechtějí moc udělovat potřebná povolení k chovu takových zvířat. Nejsou to totiž žádné obyčejné kočky a v rukou nezkušeného majitele mohou trpět.

Co všechno musel Jerry podstoupit, aby přežil a jak je na tom teď? O jaká další zvířata se v záchranné stanici Laguna starají? Poslechněte si celý podcast.

Karakal

  • ve volné přírodě žije v Africe a v Asii
  • jeho jméno pochází z turečtiny a znamená „černé ucho“
  • říká se mu například i rudá kočka nebo africký rys
  • v přírodě se dožívá kolem 12 let, v zajetí více
  • samci váží něco mezi 7–20 kg, samice méně

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související