Člověk je přizpůsobivý, říká otec influencerky na vozíčku. Ukazují, jak se dá žít po úraze

26. září 2023

Instagramový účet Thea a táta sleduje 80 tisíc followerů. Thea s Lubošem natáčí videa z jejich každodenního života, rehabilitací a výletů. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Thea Krečová po autonehodě skončila na vozíčku. S tátou Lubošem se ale rozhodli, že se k tomu postaví čelem a založili si účet na instagramu, kde se snaží lidem přiblížit každodení život po takovém úrazu. Ukazují, že se i tak dá dělat spousta zajímavých věcí žít naplno. Společně s Klárou Novákovou a psycholožkou Bárou Downes probrali, co je k tomu vedlo a jak se vyrovnali se změnami.

Nápad přišel v nemocnici

Nehoda, která Theu upoutala na vozík, se stala v létě roku 2022. „Když byla v nemocnici, přemýšlel jsem, čím jí zpestřím život,“ říká její tatínek. Napadlo ho, že by mohli založit profil na sociální síti.

Thea souhlasila až za pár měsíců. „Jsem ráda, ale někdy je to i trochu otravné,“ hodnotí to dnes s úsměvem, „Člověk musí furt něco postovat,“ dodává.

Musela se také vyrovnat s tím, že nebude vše moct dělat tak jako dřív. „Doléhlo to na mne postupně. Bylo to na nic, ale nebylo to, že bych se zhroutila,“ vzpomíná. Když ji přepadne smutek, promluví si o tom se setrou, nebo se svěří svému deníčku.

Člověk je přizpůsobivý

Se změnami se musela vypořádat celá rodina. „Uvědomil jsem si na tom, jak je člověk jako bytost přizpůsobivý,“ popisuje Luboš s tím, že kdyby mu někdo před rokem řekl, že budou řešit takovou situaci a zvládnou ji, těžko by mu věřil.

Že i po takovém zážitku může človek vést spokojený život potvrzuje i psycholožka Bára: „Každý má určitou tendenci být šťastný v nějaké míře. Ať se stane cokoli, tak s každým z nás to zakolísá, ale vlastě všichni máme tendence se vrátit do té samé hladiny veselosti a spokojenosti, přes všechno, co nás potkalo.“

Tatínek Luboš v rozhovoru všechny prosí, aby se v autě připoutávali a aby si pás dávali tak, jak se má. Právě to totiž během nehody způsobilo Thee úraz. Co všechno Thea dělá? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , kpe

Související