Co je to černá díra? A můžete na nebi vidět kromě hvězd i planety?

18. červenec 2019

Dalším vesmírným hostem Klubu Rádia Junior byl Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy. Prozradil nám pár užitečných věcí. Víte třeba, jak na nebi rozeznat hvězdu od planety?

Moderátorka Jana Rychterová a Jakub Rozehnal si povídali i o přistání na Měsíci. Jakub zalitoval, že od poslední lidské návštěvy Měsíce je to už čtyřicet sedm let. Doufá, že se tam jednou postaví třeba nějaká velká základna. A víte, jak vůbec vznikl Měsíc? Proč se nám někdy zdá malý a jindy obří? Jak poznáme, že měsíční kotouč roste nebo ubývá? Poslechněte si Klub Rádia Junior a dozvíte se super poznávací pomůcku.

Když se člověk dívá na hvězdnou oblohu, vidí blikající objekty, hvězdy, ale i planety. Těch je v naší sluneční soustavě osm – Merkur, Venuše, naše Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. "Spousta lidí je překvapená, že planety jsou na nebi vidět pouhým okem," řekl Jakub Rozehnal.

Jak se na noční obloze rozezná planeta od hvězdy pouhým okem? "Není to stoprocentní pomůcka, ale pakliže to u obzoru mrká, je to hvězda, pakliže to u obzoru nemrká, bude to asi planeta," vysvětlil. V Klubu Rádia Junior jsme ale vyletěli i z naší sluneční soustavy a vydali se do hlubokého vesmíru a došlo i na povídání o tom, co je černá díra. A díváme se při pohledu na nebe do minulosti?

Jakub Rozehnal pozoruje hvězdy a umí o nich poutavě vyprávět

>> Máte rádi sci-fi? Zapojte se do naší letní soutěže Záchrana planety Marphos a vyhrajte super ceny.

Klub Rádia Junior běží každý den od 19:00 na Rádiu Junior. Naladit si nás můžete například TADY.

Spustit audio

Související