Co lze vyčíst z etiket na potravinách? Začínáme jogurtem, končíme palmovým tukem
Jogurtů a dalších zakysaných výrobků jsou na našem trhu desítky. Tučné nebo bez tuku, s cukrem i umělým sladidlem. Co je pro naše tělo nejlepší? A jakou roli hrají ve výživě tuky? Ptali jsme se výživové poradkyně Ivany Kabelkové. Podle ní za rostoucí nadváhou Čechů mohou cukry. Když už tělo neví, co s cukry, začne je přeměňovat na tuky.
Samotné tuky ale podle Ivany Kabelkové patří do základní výživy. „I v redukční stravě potřebujeme přijímat tuky. Jde o to jaké, a kolik. Například u jogurtu je základní surovinou mléko. V tom je přirozeně tuk. Tudíž jogurt, který má do tří procent tuku, je v pořádku. Jogurty, které nemají žádný tuk jsou navíc málo chutné, protože kde je tuk, tam je chuť. Proto je nedoporučuji zcela vylučovat ze stravy,“ míní Kabelková.
Acidofilní nebo kefírové mléko?
V obou případech se jedná o zakysané mléčné výrobky. Rozdíl je v tom, že kefír vzniká díky kvasinkám, u zákysů způsobuje kvašení mléčná kultura. V obou případech se jedná o zdravou potravinu. Záleží, co komu chutná víc. Pokud někdo drží redukční dietu, měl by dát pozor na to, jestli je to mléko ochucené, tedy oslazené.
Rostlinný tuk s máslem a palmový tuk
Potravinářský průmysl volí tah na spotřebitele, kdy přidá určité procento másla do rostlinného tuku, aby to spotřebitelům připomínalo aspoň trochu chuť másla. Ale pořád jde o přetransformovaný rostlinný tuk. A ten není podle Kabelkové žádným přínosem pro tělo. Ztužené tuky vznikají tak, že se z kapalné formy přetransformují na formu tuhou.
„Pokud si chci namazat na chleba tuk, tak určitě zvolím máslo. Když to bude jeden krajíc s máslem za den, neuděláte nic špatně,“ myslí si poradkyně. Je důležité vrátit se k selskému rozumu. Jak se říká – všeho s mírou, jíst pestrou stravu a hýbat se!
Palmový tuk je podle ní z výživového pohledu celkem ceněný tuk. Ale z ekologického hlediska je to špatně. „Je to levná složka, která se používá do nejrůznějších výrobků. A výrobci jsou spokojeni. Řešení je jediné. Přestat výrobky s palmovým olejem kupovat. Zboží, které zůstane stát v regálech, se přestane logicky vyrábět,“ uzavírá Ivana Kabelková.
Související
-
Dětská obezita není jen vadou na kráse. Odnáší to zdraví
Cukrovka, vysoký tlak, zvýšený cholesterol, to jsou neduhy, kterými u nás trpí stále více dětí. Může za to jejich nadváha.
-
Byliny plné zdraví: břečťan proti celulitidě i kašli, jmelí pro plodnost
Stálezelená cesmína, břečťan i cizopasné jmelí nejsou jen hezké, ale také léčivé rostliny. Jsou to byliny, které znali naši předkové a vyráběli z nich léčivé lektvary.
-
Vejce zvyšují cholesterol, máslo není zdravé, k zhubnutí...
Chceme zdravě jíst, dožít se vysokého věku, a tak si odpíráme a držíme se doporučení, která jsme zaslechli o zdravé stravě. Jenže mnoho z toho, co vědci doporučoval...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.