Co rádi pijí Masajové? Voda to není

14. říjen 2022

Kde žijí Masajové? Kolik jich zhruba je? Která zvířata jsou pro ně důležitá? Jaké mají tradice? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Už jste někdy slyšeli něco o Masajích? Tento kmen žijící v jižní Keni a na severu Tanzanie je jedním z nejznámějších afrických kmenů vůbec. Masajové žijí pasteveckým způsobem životaa důležité jsou pro ně jejich krávy. Zemědělství se vůbec nevěnují.

Mladí bojovníci mají vlasy spletené do tenkých dredu, které si mažou hlinkou smíchanou s máslem. Svá těla si zdobí Masajové nejrůznějšími malbami a nosí šperky, korálky, náramky a náušnice, od kterých mají značně vytahané uši.

Masajům se říká také děti krve a mléka. Směs těchto dvou tekutin je totiž někdy jejich jedinou obživou. Krev občas pijí přímo z krčních tepen zvířat, kterým pouští žilou. Ale tím je nezabijí. Občas si dávají také ovesnou kaši s masem. Maso jedí jen výjimečně.

Proč Masajové nic nepěstují? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související