Co se děje s vyhozenými plasty?

13. leden 2014

Víte, co se stane, když hodíte plastovou láhev nebo kelímek od jogurtu do žlutého kontejneru? No ano, zarachotí to, to je jasné. Ale víte, co se stane potom?

Tak to je snad taky pořád ještě jasné. Přijedou popeláři, co vyváží plast a kontejner vyprázdní do svého auta.

Všechny plasty, které jste vytřídili, se dostanou do továrny, kde se dál zpracovávají.

A teď jak. Nejdřív se vysypou na takový dlouhý pás, u kterého stojí lidé, kteří plasty roztřídí. Jako holoubci v pohádce Tři oříšky pro popelku zrovna ne, ale rozhodně roztřídí kelímky od jogurtů, PET láhve, obaly od krémů a různých čisticích prostředků, polystyrén, sáčky… Prostě nadělají z těch plastů další plastové hromádky.

Taková hromádka se pak vezme a rozdrtí na malinké vločky. Vločky se vykoupou. To proto, abychom je zbavili všech nepotřebných zbytků. Například v kelímcích od jogurtů mohlo zůstat ještě trochu jogurtu, který jste nevymyli. Nic se neděje, jakmile se kelímek rozdrtí, tak se tahle ušmudlaná drť ještě před dalším zpracováním vykoupe.

Vykoupané plastové vločky se roztaví a natlačí do kovové formy, která dá plastům nový tvar. Když plast zchladne, je hotovo. Tak se z kelímku od jogurtu může stát třeba zatravňovací dlaždice na parkoviště. Tedy jakási plastová mřížka, mezi kterou roste tráva. Tak až po ní někdy půjdete, vzpomeňte si, jak vznikla.

Anebo si to raději zapište hned za uši.

Spustit audio