Výroba džín spotřebuje 8 000 litrů vody. Chceme, aby lidé o vodě přemýšleli, říkají H2Ospodáři

3. duben 2024

Proč a jak šetrně hospodařit s vodou? Kolik vody spotřebuje jedno spláchnutí na záchodě? Moderuje Denisa Kimlová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V rámci dubnových akcí spojených se Dnem Země dorazily do Klubu Rádia Junior Alena Roková a Denisa Čadková, lektorky H2Ospodářů. Ti pořádají workshopy a výstavy a učí lidi s vodou šetřit.

Kolik vody spotřebuje spláchnutí záchoda?

H2Ospodáři jsou nadšenci do vody. Od roku 2017 se snaží nejen na školách zvýšit povědomí o zacházení s pitnou vodou. „Naším cílem je lidem ukázat, že šetrně hospodařit s vodou je velice snadné a jednoduché, stačí udělat jen pár snadných kroků a můžeme hodně pomoci,“ vysvětlují.

Velké nebo malé tlačítko? Při splachování toalety můžete ušetřit spoustu vody

Každý může začít sám u sebe doma. Základ je zkontrolovat, že vám zbytečně nekape kohoutek nebo neprotéká toaleta. Dobré je dát si pozor i na to, kterým knoflíkem splachujete. Malý spotřebuje kolem 3,5 litru vody a ten velký až 12 litrů. A jak šetřit při mytí: „Rychlá sprcha, je úplně nejšetrnější,“ tvrdí. Samozřejmostí je vypnout vodu během toho, co se mydlíme. 

Virtuální voda

Každý z nás má na sobě nějaké oblečení, každý z nás dnes jedl. To vše má spojitost s vodní stopou. „Vodní stopa je taková virtuální voda,” přibližují Alena s Denisou. Představuje množství této tekutiny, která byla celkem potřeba pro produkci nějakého jídla nebo oděvu.

Na výrobu jednoho páru džín například padne až 8 000 litrů (pro porovnání – plně napuštěná vana je něco přes 100 litrů). Když se takto vše sečte a propočte, má podle lektorek průměrný Čech spotřebu kolem 4 500 litrů vody na den.

Pokud si chcete spočítat vaši přesnou vodní stopu, navštivte stránky H2Ospodářů. A pokud si chcete o vodě dozvědět víc, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , Viki Seifertová , bva , kpe
Spustit audio

Související