Co se stane se sklem, když ho hodíme do správného kontejneru?

15. leden 2014

Dnes si prozradíme, co se stane, když vypijete limonádu a láhev od ní hodíte do kontejneru na sklo.

Tak samozřejmě, že se dost často ta láhev rozbije, to jsem chtěla přeskočit, stejně jako popeláře…, ale slyším, že Ušoun Rušoun tyhle zvuky prostě miluje… Tak necháme popeláře ještě odjet a řekneme si, co se děje v podniku, kde se sklo recykluje.

Nejdřív ho zase musí někdo vytřídit. Částečně to děláme už my tím, že čiré – nebarevné sklo házíme do bílých kontejnerů a barevné do kontejnerů zelených. Na třídící lince se ale ještě sklo dotřiďuje podle druhu.

Pak se čistí od různých nečistot, etiket, zbytků špuntů a podobně a následně se drtí. Střepy se dočistí magnetem, který vytahá kovový odpad, také se do nich trochu zafouká, aby ještě vyletělo to, co mezi ně nepatří, nebo se prosvítí a to, co je moc tmavé, není považováno za sklo a z drtě se ještě odstraní.

Po všem tomhle čištění a třídění nám zůstanou jen čisté jednodruhové střepy – to znamená třeba střepy z bílého skla. A tady recyklace vlastně skoro končí, protože když se sklo dokonale vytřídí, vyčistí a rozdrtí, putuje zpět do skláren, kde se roztaví a vyrábí se z něj sklo nové.

Díky tomu se vám vlastně může stát, že budete po čase držet v ruce láhev od limonády, která byla vyrobená ze střepů láhve, kterou jste vyprázdnili a vytřídili třeba před rokem.

A to si zapište za uši.

Spustit audio