Děsivá čínská tradice. Proč ženy podstupovaly bolestivou přeměnu chodidel na lotosové nohy?

14. prosinec 2021

Maličká chodidla byla v dávných časech symbolem krásy. Pokud se žena chtěla dobře provdat, musela mít lotosové nohy. Co musela vytrpět?

Už jste někdy slyšeli o lotosových nohách? Byla to stará čínská tradice, při které se dívkám dost krutou a bolestivou formou upravoval tvar chodidel, aby byla co nejmenší. Pak se  nohy vešly do titěrných botiček. Jednu z nich si můžete prohlédnout na obrázku k tomuto článku. Není to střevíček pro dítě, ale pro dospělou ženu! Kam se hrabe Popelka, co?

Ženy, které tuto drastickou přeměnu podstopily, pak musely došlapovat pouze na špičky a dělat drobné krůčky, což se tehdy mužům líbilo. Dívkám to samozřejmě způsobovalo velké zdravotní problémy. 

Zní to šíleně, ale tenhle zvyk existoval tisíc let! Ještě v 19. století (tedy z pohledu historie celkem nedávno) mělo v Číně lotosové nohy asi 50 procent žen! Zakáz přišel až ve 20. století.

Jak přesně probíhala přeměna z normálních nohou na lotosové? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související