Děsivý zvyk čištění mrtvých. Proč si v Indonésii na svátek berou domů nebožtíky?

3. říjen 2022

Na první pohled neuvěřitelnou tradici si místní lidé užívají. Je pro ně velmi důležitá. Kde se dodržuje? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Všude po světě se dodržují různé tradice, při kterých se vzpomíná na blízké, kteří už zemřeli. U nás si je připomínáme například 2. listopadu na Dušičky. Chodíme na hřbitovy, pokládáme na hroby květiny a zapalujeme svíčky. 

Podivnější zvyk mají na indonéském ostrově Sulawesi. Domorodci z kmene Toraja věří na posmrtný život. Pohřeb je u nich velká událost. Nebožtíka obalí do látek napuštěných složkami, které uchovají tělo v dobrém stavu. Během svátku Ma’nene pak každých pár let příbuzní mumii z hrobu vyzvednou, odnesou domů a stráví s ní den.

Co všechno se se zemřelým během svátku Ma’nene děje? A kvůli čemu to lidé dělají? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související