Děti nás berou jako plyšáky, to je na vystoupení táhne, říkají členové skupiny Čiperkové

22. září 2023

Jaké byly začátky skupiny? Kolik let už Čiperkové vystupují? A jak se stát součástí dětského seskupení? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Studio Rádia Junior tentokrát praskalo ve švech. Na rozhovor k moderátorce Kláře Novákovové dorazilo několik členů z dětské hudební skupiny Čiperkové a jejich vedoucí Simona Votyová.

Nečekaný úspěch

V příštím roce uskupení oslaví 10 let na scéně. původně se však vůbec nemělo jednat o kapelu vystupující pro veřejnost. „Vůbec nebylo naším záměrem, aby to byla takováhle kapela, která bude jezdit po vystoupeních,“ překvapuje Simona. Původně totiž písničky a videa tvořila pouze pro své děti.

„Natočili jsme takové dva videoklipy, jeden byl Vosy, druhý byl Sluníčko, sluníčko. Dali jsme to na YouTube a najednou to začalo strašně stoupat, že jsme byli sami překvapení,“ vzpomíná. Poté se jim začali ozývat pořadatelé nejrůznějších akcí, že by o vystoupení tohoto seskupení měli zájem. Protože je Simona Votyová i spisovatelka, inspirovala se svou knihou Dalmatin barvička, kde je jednou z postav i víla Čiperka, po které skupinu nakonec pojmenovala.

Konkurz pro všechny

Členové kapely Čiperkové je občas potřeba nahradit. „Když nějaké děti odejdou z důvodu, že už vyrostly, nebo na to nemají čas z důvodu školy, tak se vypíše konkurz,“ vysvětluje Kristýna, moderátorka skupiny.

Do Čiperků se můžete jednou dostat třeba i vy, pokud projdete úvodním castingem. „Měla jsem tam zazpívat a zatančit, takže jsem si připravila písničku a něco hezkého jsem zatančila,“ popisuje představitelka opičky.

Plyšáci na scéně

Čiperkové vystupují a koncertují několikrát do roka. Objíždí různé dětské festivaly a je o ně veliký zájem. Aby ale členové všechno stíhali, tak se mezi sebou střídají. „My máme 100 vystoupení za rok, respektive každý víkend, takže musí být alternace, to znamená, že celá ta parta je vlastně ještě jednou,“ popisuje Simona.

Proto má skupina veškeré kostýmy k dispozici dvakrát. Inspirací pro vyobrazení zvířecích postav byla taktéž Simonina kniha. „Pro děti je to barevné a vnímají nás jako takové plyšáky, takže i to je na tom přitahuje, aby se přišly na to představení podívat,“ shodují se.

Zajímá vás, proč nikdo z dětské skupiny nemá rád písničku Žížala? A jaké trapasy už při vystupování skupina zažila? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva

Související