Do vesmíru se můžete podívat už za „pouhých“ pět milionů. A prakticky bez tréninku, popisuje expert

15. prosinec 2021

Co je to vesmírná turistika? Prozradíme, jaké druhy vesmírných letů jsou v nabídce a jak se na ně připravit.

Ve středu 22. prosince k nebesům odstartuje kosmický teleskop Jamese Webba. Je to zařízení daleko větší, než je slavný Hubbleův teleskop. Lidstvu umožní dohlédnout dál do vesmíru a hlouběji do minulosti. Jak je to možné? Poslechněte si rozhovor s propagátorem kosmonautiky Janem Spratkem a dozvíte se, jak se takovému teleskopu nastavuje sluneční štít nebo kde se bude vznášet.

Dříve armádní piloti, dnes běžní lidé 

Profesionální astronauté to dnes mají oproti původním kosmonautům lehčí. „Testy jsou dnes šetrnější. Tehdy se fakt nevědělo, do čeho jdete. Při výcviku na vás prováděli snad všechny testy,“ popisuje Honza. Dnes totiž do kosmu létají hlavně vědci.

Jeff Bezos se chystá na let do vesmíru

Na vzestupu je i vesmírná turistika. Před několika desítkami let procházeli astronauté dlouhým složitým výcvikem. Do kosmu se nedostal jen tak někdo. „Vybíralo se hlavně z armádních pilotů, kteří byli zvyklí na extrémní stres a fyzickou náročnost,“ vysvětluje Honza a dodává, že dnes se do kosmu může podívat prakticky každý, kdo si to zaplatí. 

Kolik to stojí

Nejlevnější letenky stojí asi pět milionů korun. Za ně zájemce získá „letenku“ na takzvaný suborbitální let. Orbitální let dnes umí jen jedna společnost a zájemce by vyšel na miliardy. S tím jak přibývají agentury, které takové zážitky nabízí, se ale očekává, že ceny budou klesat.

A jaký je rozdíl mezi orbitálním a suborbitálním letem? Při tom prvním obkroužíte zeměkouli, při tom druhém vyletíte až k oběžné dráze a zase se hned vrátíte. Je to kratší let, ale i tak je to obrovský zážitek.

Proč je oběžné dráze nepořádek? Čím se liší vesmír a kosmický prostor? A co nového pro vás chystá Planetum? Poslechněte si Klub Rádia Junior, Jana Rychterová se na všechno zeptala za vás.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související